Innovativa arbetssätt för inkludering av landsbygdens ungdomar

Digitala lösningar behöver tas till vara även efter pandemin

ANNONS
LocationHalland|

Unga på landsbygderna diskrimineras. Under gymnasietiden behövs antingen studentboende i tätorten eller många timmars pendling. Väljer de pendling, krävs egna transporter till buss eller tåg. Pendlingen går också ut över deras fritid, då de inte hinner till träningar eller andra fritidsaktiviteter i hembygden. Detta påverkar i sin tur föreningslivet på landsbygderna negativt, och bidrar till utflyttning.

Under pandemin har nya digitala lösningar testats inom såväl grundskola som gymnasium, vuxen- och högre utbildning. Dessa möjligheter behöver tas till vara även efter pandemin. Lagstiftningen behöver ändras, så att innovativa lösningar på distansutbildning kan tillåtas. Genom funktionella, digitaliserade mötesplatser, skulle landsbygderna bli mer tillgängliga. Bygdegårdar skulle kunna fungera som digitala hubbar för distansutbildning i grupp, och även kunna användas av företagare. Detta skulle ge en grogrund för näringsliv, akademi, föreningsliv och offentliga organisationer att hitta nya och hållbara lösningar på framtida utmaningar.

ANNONS

Nu gäller det att vi inte automatiskt går tillbaka till gamla arbetssätt, så som det var innan pandemin. Vi behöver lära av våra erfarenheter och dra nytta av den snabba utvecklingen som skett i användandet av digital teknik och nya arbetssätt. Helt enkelt jobba innovativt för landsbygdernas utveckling. Och vad vore väl lämpligare än att börja med att göra det bättre för ungdomarna?

Henrik Oretorp, Ordförande

Jennie Cederholm Björklund, Politiskt ansvarig för innovationer och forskning

Centerpartiet i Hallands distriktsstyrelse

ANNONS