Erik Hellsborn (SD)
Erik Hellsborn (SD) Bild: Annika Karlbom

Kulturpolitiken ska inte stå över demokratin

Vår inställning är att konst ska försköna och skapa en positiv upplevelse.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Replik till ”Erik Hellsborn vill gå loss med kvasten” och ”Konstnärlig gestaltning är en del av vår demokrati”.

Genom att rösta i kommunvalet ges Varbergs invånare ett demokratiskt inflytande över sin vardag och sitt närområde. Partierna presenterar vad de vill göra och prioritera, och kommuninvånarna väljer det parti som bäst stämmer överens med den egna övertygelsen. Ju fler som röstar på ett parti, desto större möjligheter har partiet att förverkliga sin politik. Så fungerar demokratin, och det är ett alldeles förträffligt system. Dock finns det ett område inom politiken, som har fått en gräddfil, och tydligen ska stå över demokratin: Kulturpolitiken.

ANNONS

Detta finner inte vi sverigedemokrater rimligt. Om varbergarna förväntas finansiera kultur via sina skatter, är det bara rimligt att de även ges en möjlighet att tycka till om dess innehåll genom röstsedeln, precis som de får inom alla andra områden. (För det är uteslutande konst i kommunal regi som berörs. Konst i privat regi får var och en skapa och konsumera bäst man vill.)

Det är alltså detta enkla ställningstagande som fått såväl liberaler som socialister att sparka bakut, och tala om ”hot mot demokratin”. Men hur kan det hota demokratin, att folkets valda representanter sätter upp riktlinjer, istället för att lägga hela makten i händerna på icke folkvalda tjänstemän? Ledarskribent Haldesten går så långt som att göra liknelser till Nazityskland. En argumentation som är lika osmaklig, som den är falsk. I diktaturer som den nämnda har folk inget inflytande över vare sig kulturpolitiken, eller politikens andra områden. Den makten ligger hos icke folkvalda. Så Haldesten kanske ska vara försiktig med oförskämda nazistantydningar, när hennes egen inställning ligger klart närmare diktaturens än vår.

Vi sverigedemokrater älskar demokratin. Därför vill vi bredda den till att även innefatta kulturpolitiken. Vår inställning är att konsten ska försköna, och bidra till att skapa en positiv upplevelse hos betraktaren, samt att fokus särskilt ska ligga på att lyfta fram vårt kulturarv, snarare än att satsa på samtidskonst. Den som instämmer med detta kan ge sitt stöd genom att rösta på oss. Och de som inte håller med och vill se andra prioriteringar kan rösta på ett annat parti som bättre stämmer överens med den egna visionen. Så fungerar demokratin. Varför vill Haldesten, Sandahl m.fl. neka varbergarna detta inflytande?

ANNONS

Erik Hellsborn (SD)

Varberg

Svar

från HN:s ledarredaktion.

Att SD:s fördömande av ”samtidskonst” är besläktat med de resonemang som tredje riket förde kring ”degenererad” konst är ett kallt konstaterande av fakta – inget annat.

Att Eriks Hellsborns utspel bemöts med skarp kritik tillhör dessutom det demokratiska spelets regler. Frågan är bara hur bekant han är med dem – ens på lokal nivå?

Det är ju inte alls så att hela makten över den konstnärliga utsmyckningen i Varberg har lagts i handen på ”icke folkvalda tjänstemän”. Det konstnärliga råd som gör urvalet består av en grupp sakkunniga med olika bakgrund. De presenterar förslag och ger rekommendationer – till de folkvalda kultur- och fritidsnämnden. Erik Hellsborn är alltså ute och cyklar när han talar om avsaknad av demokratisk process.

Maria Haldesten

Politisk redaktör

ANNONS