Bild: Maja Suslin/TT

Alla tjänar på mer ansvarsutkrävande

Hårdare krav på uppföljning och ansvarsutkrävning inom offentlig verksamhet handlar inte om att hitta syndabockar utan om att främja en klokare hantering av resurserna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Som Hallands Nyheter har kunnat rapportera under hösten så har barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenberg haft en viss förkärlek för konferensresor. Varbergs stadshotell i all ära, tolv lärare, rektorer och skolchefer kom hela vägen till japanska Nagoya, och nu framkommer att även förskolan har varit ute i världen.

Åtta personer åkte i maj till en veckokonferens i det pittoreska Reggio Emilia i norra Italien. Där skulle man studera den pedagogik som också bär stadens namn och samma resa gjordes även förra året. Det talas om hur fantastiskt upplevelsen är och hur mycket man lär sig.

ANNONS

De kommande två åren kommer man dock inte bevista den norditalienska konferensen. Den ekonomiska åtstramningen drabbar även här, något som under rådande omständigheter nog får anses som en klok prioritering. Att Falkenbergs kommun dras med stora besparingar inom skola och förskola har kommit att bli kännbart för invånarna och utlandsresor för en handfull tjänstemän skulle inte vara rimligt.

Ledarsidan har även tidigare tagit upp problemen med en allt för generös, ska vi säga internrepresentation, inom Falkenbergs kommun, speciellt med avseende på den pedagogiska verksamheten.

Som den gången ska det påpekas att problemet på intet sett är unikt för Falkenberg utan företeelsen återfinns dessvärre i hela landet, från norr till söder.

Samtidigt kvarstår rådet att inte förfalla åt dumsnålhet.

En personalfest här och var, som inte hemfaller åt direkt stötande extravagans, får alltså anses som fullt acceptabelt. Detta handlar nu inte främst om att skattebetalarna ska visa generositet, utan att tjänstemän som är nöjda med sitt arbete tenderar att göra ett bättre jobb.

En god arbetsmiljö tjänar alltså alla på och för att trygga den kan vissa utgifter vara fullt försvarbara.

Det problematiska med exemplen från Falkenberg är nu i bara utgifterna utan också den begränsade antal tjänstemän som får ta del av dem. Man hävdar den italienska utbildningen är värd pengarna (ungefär en kvarts miljon årligen) och att de få som deltar kan föra kunskaperna vidare till sina kollegor.

ANNONS

Att det är så går inte att uteslutas, det samma gäller för Japanresan och spavistelsen men i besparingstider räcker inte någons ord utan vidare.

Förutom att en grundläggande respekt för skattemedel alltid ska inskärpas, och uppenbarligen ofta måste påminnas om, krävs inom offentlig verksamhet framför allt tre saker.: uppföljning, utvärdering och ansvarsutkrävande. Vad fick en satsning för konsekvenser? Var de bra och vem bär ansvaret?

En skärpning på dessa områden handlar inte främst om att hänga ut tjänstemän för diverse skandaler.

Det handlar om att se till att skandalerna överhuvudtaget inte inträffar. Det är något som alla inblandade skulle tjäna på.

ANNONS