Bild: Alma Tallborn

Maria Haldesten: Anarkin i kommunen är värre än den på Skrea

Likt en falk slår kommunen ned på utvalda offer. Är det inte Britt-Marie på Herting så är det Inger på Skrea. Det är ett lagvidrigt oskick.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Imponeras du direkt av "den helt nya altanen, som bjuder in till avkoppling och underbara stunder utomhus" - som det står i annonsen?

Eller retar regelbrotten på Skrea gallfeber på dig?

Mäklaren - som vill kittla till badstugeköp på Skrea - satsar på det förstnämnda. Därför lyfts altanen fram som lockbete - trots att allt uppenbarligen inte byggts enligt lov.

– Ett par altaner har tillkommit sedan jag sålde samma stuga förra året. Den ena kan köparen behöva riva - om det blir tillsyn. Det måste vi som mäklare självfallet upplysa om. Men jag har aldrig varit med om att rivningsrisken fått en köpare att backa, säger Ola Claesson på Svensk Fastighetsförmedling Falkenberg .

ANNONS

Så vad kan man tänkas tjäna på regelbrott? !00 000 kronor? Det är skillnaden mellan förra årets inköpspris på en miljon och årets högre utgångsbud.

– Men köparen har investerat i mer än altanbygge, understryker mäklaren.

Men ändå. Altanen höjer uppenbarligen marknadsvärdet. Det bör kommunen ta med i beräkningen vid tillsyn.

Generellt kan man dock inte beskylla Falkenberg för att ha god koll på Skrea.

– Det har alltid varit lite av vilda västern där. Badhytterna har förändrats, det är avvikelser i höjd och längd, i placering av fönster och inglasade skjutdörrar... Det är nog inte många stugor som helt klarar en granskning.

Anarkin har blivit regel snarare än undantag. Stugföreningarna rycker mest på axlarna - om vi får tro den styrelseledamot som uttalande sig i HNs.nyhetsartikel

Och kommunen har sett mellan fingrarna. Velat vara "bussiga" och tänjt ut riktlinjerna. Senast 2019. Enligt bygglovsnämndens ordförande med motiveringen att fler bor i stugorna året om.

– Det kräver ett stort arbete att få bukt med alla olovligheter. Dessutom vore det kanske inte så bra reklam för Falkenberg om kommunen tvingade hälften av stugägarna att riva och bygga om? Men kanske borde stugföreningarna ta ett större ansvar, resonerar mäklaren.

ANNONS

Å andra sidan, hur bra reklam är bristande respekt för likställighetsprincipen? Enligt kommunallagen skall alla invånare i en kommun behandlas lika - om det inte finns sakliga skäl för något annat. På den punkten brister det i bygglovnämnden - vilket HN har belyst vid ett flertal tillfällen.

Många minns Britt-Marie och hennes mörklila hus. Hennes hem var inte den enda kåken i kvarteret vars färgsättning avvek från "normen". Men det var Britt-Marie som kommunen ansåg sig ha rätt att särbehandla. Och nu tycks historien upprepa sig på Skrea strand.

– Vad är syftet med att gå på några få när det ser ut såhär, säger en av de stugägare som fått rivningskrav. Annars hotar kommunen - likt i Britt-Marie fall – med vite.

Att välja ut några få stugägare kan ses som ett sätt att statuera exempel - och avskräcka från fler olovligheter. Men det skaver. Det är svårt att se att Falkenberg kan anföra sakliga skäl att plötsligt sluta blunda. Det enda rimliga är att pausa processen i väntan på en översyn som leder till likabehandling. Både av brandskyddsskäl och ett slags rättssäkerhetsskäl.

ANNONS