Bild: Linda Broström

Åt du också mindre kött i påsk?

Köttätandet överlag minskar i Sverige. Det är en ur alla aspekter, sund utveckling.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Påsken har precis varit med ledighet och firande, för många innebär det att samlas med vänner och familj och äta en festmåltid. Alla har sin favorit, vare sig det är inlagd sill, ägg eller sparris. Länge var kött en särskilt viktig del av varje festmåltid. Kött har historiskt betraktats som en lyxvara som man bara fick äta vid speciella tillfällen men i takt med att folkhemmet kom på plats och svenskarna fick allt högre välstånd blev kött, tillsammans med annan mat som ansågs lyxig, som socker, allt mer tillgängligt och köttätandet ökade allt mer.

Nyligen kom dock nya siffror som visar att den här trenden för första gången på länge är bruten. Det började med etiska frågor när vissa slutade äta kött av hänsyn till djuren. Så länge köttätande tolkades på det här sättet var gruppen som helt avstod kött dock tämligen begränsad, andelen vegetarianer låg stadigt på några procent under lång tid. Det som har hänt på senare år är att klimatfrågan har kommit in i debatten och vi börjar se allt mer kritiskt på hur bra det egentligen är för vår omvärld med storskalig köttproduktion.

ANNONS

Tidigare har det ofta framställts som odelat positivt med billig mat, oxfile från Argentina där djurens står i minimala så kallade feed loots och matas med stora mängder kraftfoder för att växa fort, eller billigt danskt griskött där djuren blir uppbundna för att kunna packas så tätt som möjligt, var båda produkter man gärna annonserade stort på grund av sitt billiga pris. Men sakta men säkert har det skett en attitydförändring, i en tid där ohälsa relaterat till kost ökar allt mer, är det verkligen något att sträva efter att kunna äta billig biff till middag varje dag?

Vinden har vänt, från att ha ökat under lång tid minskar nu köttätandet, 2018 var det tillbaka på samma nivå som 2007 och beräknas fortsätta sjunka. Antalet vegetarianer har gått från några få procent upp mot tio. Det är inte det dyrare svenska köttet som minskar, detta behåller sina marknadsandelar eller ökar, medens billigt, importerat kött tappar.

Detta är en ytterst sund utveckling. Vi är på väg in i ett samhälle där vi inte bara köper mer av allt om vi får råd utan börjar reflektera över det verkliga värdet på maten, och att måttfullhet både är bra för oss själva och miljön runt omkring oss. Det sker en attitydförändring där köttet åter igen ses som en lyx snarare än en vara där billigt är bra. Det främjar länder som Sverige som producerar med högre kvalitet till bättre villkor.

ANNONS

Denna påsk stod det definitivt kött på många påskbord runt om i landet ännu, men förhoppningsvis betraktas det även allt mer som den högkvalitativa råvara det är, som ska avnjutas vid särskilda tillfällen och gärna får vara producerat med hänsyn till djurskydd och miljö. Det minskade köttätandet och den högre kvalitetsmedvetenheten är därför faktiskt positiv för oss alla. Kanske njuter vi till och med lite mer av en festmåltid som påskbordet, när vi inte äter det varje dag, och när varje råvara har valts med omsorg.

ANNONS