Malin Lernfelt: Återkalla felaktiga uppehållstillstånd

Människor som ska ha lämnat landet ska inte kunna fortsätta få bidrag.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Nyligen släppte Riksrevisionen en granskningsrapport rörande återkallande av uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Rapporten visar att Migrationsverket har stora problem att upprätthålla gällande regelverk.

Bland annat framkommer att det under 2020 fanns drygt 13 000 fall med starka skäl att utreda om en individ levt upp till villkoren för sitt uppehållstillstånd. Det gäller sådant som att personen av allt att döma flyttat från Sverige, vilket innebär att uppehållstillståndet ska återkallas. Ändå skedde inte så. Riksrevisionens granskning visar att omkring 9 000 personer fått behålla sina tillstånd trots att de lämnat landet.

Ett annat allvarligt problem är att nästan 25 procent av de individer som innehar studerandetillstånd saknar registrerade studieresultat och att tio procent av de som har arbetstillstånd inte har några arbetsinkomster.

ANNONS

Ett stort antal av dessa individer har samtidigt inkasserat offentligt stöd.

Under perioden 2013-2020 har staten och kommunerna gjort felaktiga utbetalningar på cirka 430 miljoner, det vill säga nästan en halv miljard. Pengar har gått både till personer vars uppehållstillstånd har återkallats av Migrationsverket utan att detta meddelats övriga myndigheter, och till personer som varaktigt flyttat från landet utan att deras permanenta uppehållstillstånd återkallats. En nästan ofattbar pengarullning som naturligtvis fått samhällsekonomiska konsekvenser. Istället för att försvinna utomlands eller ned i fickorna på personer som inte bör ha tillgång till det svenska socialförsäkringssystemet, hade de hundratals miljonerna kunnat användas till sådant som skolböcker, tandvård eller infrastruktur.

Situationen med den bristande kontrollen över uppehållstillstånd är något regeringen skyndsamt måste hantera. Enligt Riksrevisionen har den rödgröna regeringen under sin tid vid makten inte givit Migrationsverket några mål, uppdrag eller återrapporteringskrav rörande återkallelser. Den borgerliga regeringen ser förhoppningsvis till att sådant kommer på plats.

Dessutom ställer sekretess mellan myndigheter till det. Riksrevisionens rekommendation är att göra det obligatoriskt för berörda myndigheter att utbyta information som är relevant för beslut om återkallelse av uppehållstillstånd. Det är det enda rimliga. Sverige måste se om sitt hus, sin ekonomi och ha kontroll över vem som finns i landet och vilka som har rätt att nyttja samhällets stöd.

ANNONS