Midsommargården, Varberg.
Midsommargården, Varberg. Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Bäva månde de äldre i Varbergs kommun

Något, eller en hel del, verkar osunt inom äldreomsorgen i Varbergs kommun. Det kan ha med ekonomi att göra, men ledarskap och struktur - eller kanske bristen på desamma -påverkar också.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det nybyggda Midsommargården skulle vara ett flaggskepp inom äldreomsorgen, men HN:s granskning visar snarare på det motsatta. Personalflykt på ett helt nytt boende talar för att det finns problem som inte kommer till ytan. Visserligen är det brist på utbildad personal inom flera av yrkesgrupperna inom äldreomsorgen, men det borde vara en organisatorisk fråga som är grundläggande att lösa.

Alla varningsklockor ringer när enhetschefen på Midsommargården bara vill svara på "positiva frågor" och dessutom avbryter när anställda intervjuas och hindrar, som hon uppfattar, frågor som inte är "positiva". Utan att ha träffat varken enhetschefen eller de anställda låter det som en arbetsplats där ifrågasättanden och problem göms under mattan. Sådant brukar sällan ge en bra arbetsmiljö och skulle mycket väl kunna vara en anledning till den höga personalomsättningen.

ANNONS

Varbergs kommun har den lägsta nettokostnaden för äldreomsorgen av de halländska kommunerna, 10778 kr per invånare, vilket är mer än 25 procent lägre än i lilla Hylte kommun. Hylte är för övrigt bäst i landet i sin kategori enligt rapporten "Kvalitet till varje pris" som tagits fram av Kommissionen för skattenytta, en kommission som grundats av Leif Östling - jo, han med "vad fan får man för pengarna?"

En relativt välmående kommun som Varberg borde ha helt andra förutsättningar än Hylte, men när det gäller äldreomsorg är det kanske inte så. Mindre pengar men också otydlighet och dåligt ledarskap på flera nivåer verkar vara modellen i Varberg. Den förre ordföranden i socialnämnden, Erland Linjer (M), får kritik i en revisionsrapport där otydlig styrning och ärendehantering ligger i fokus. Brist på ordning i den politiska nivån kan förstås bidra till en kultur som sprider sig neråt i organisationen. Om den politiska ledningen inte styr upp verksamheten och besluten riskerar otydligheten att sprida sig.

Personalen på Midsommargården skriver en hel del avvikelserapporter. Det kan förstås ses positivt, att det finns en öppen anda och att det är "tillåtet" att göra fel, att man lär sig av misstagen. Men om avvikelserapporteringen skiljer sig mycket jämfört med andra boenden kan det i stället vara en varningssignal om att saker inte står rätt till. Det är viktigt att förvaltningen och nämnden är uppmärksamma på det. En enhetschef som verkar gilla kontroll och detaljstyrning kan visa på en osund kultur på arbetsplatsen.

ANNONS

Det är de äldre som bor där, och deras anhöriga, som påverkas. Varberg behöver ta stora kliv framåt för att förbättra sin äldreomsorg. Det är förstås viktigt för de äldre men också för bilden av Varberg som en attraktiv kommun.

ANNONS