Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Blir det näringslivet som räddar Varbergs fästning?

Utnämnandet av Peter Börjesson till vinnare av Varberg Award visar att det lokala näringslivet förstår betydelsen av kulturhistoria.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Staten tycks ju inte ens kunna fixa det mest basala - att förhindra förfall av de mest kulturhistoriskt viktiga byggnaderna. Är det inte murar som rasar på fästningen är det taket som faller in på Naturhistoriska i huvudstaden. Det är en sorglig utveckling.

Är det kanske mecenater och donationer som ska rädda kultur och konst även på 2020-talet?

– Många kulturhistoriskt viktiga samlingar har mycket riktigt tillkommit genom donationer. Och det har gjorts och görs ovärderliga ideella instanser för att vårda vår kulturhistoria. Vi kan inte bara förlita oss på stat och kommun, svarar Peter Börjesson.

ANNONS

Men att se utnämnande av honom till vinnare i årets Varberg Award som ett tecken på att Näringslivet står berett att rycka in när staten brister - det vore kanske att läsa in för mycket. Samtidigt är det hoppingivande att Varberg näringslivsförening, genom priset, tydligt visar att man förstår vad kulturhistoria betyder för en stad.

Fästningen - och alla övriga vackra och värdefulla byggnader - bidrar i högsta grad till Varbergs goda rykte. Och när tiderna blir allt bistrare växer inte sällan behoven av att värna och vårda kulturarv. Men också relationer.

Det senare påminde Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg om i sin föreläsning om det mörka världsläget. Relationsrådet gällde även affärsrelationer.

Kanske är det att slå in öppna dörrar att påminna om det senare i Halland? I Falkenberg har man i åratal pratat om "konkullegor" - snarare än att dela upp omgivningen i kollegor och konkurrenter. Och Näringslivsdagen i Varberg är i sig ett tecken på god vilja till relationsskapande. Det var ju inte bara talarna som bjöd på sig själva.

Hur omsätter man då den varma känsla med vilken många lämnade Arena Varberg på onsdagen?

Kanske genom att visa våra torg lite mer kärlek?

ANNONS

– Torgmarknaden på onsdagar och lördagar är unik. Men vi borde låta torget bli en ännu mer levande plats, sade Peter Börjesson.

Just den saken lyfte nyligen en av affärsidkarna vid torget.

– Torget står helt tomt fem dar i veckan och det händer ingenting, sade Torggrillens ägare till HN och efterlyste lite mer engagemang från stadens politiska ledning.

Destinationsutvecklaren Magnus Thomson fångade den bollen och utlovade mer action i höst. Och nog vore det bra för innerstadens fortsatta utveckling. I en tid av oro behövs positiva ljuspunkter mer än någonsin.

Men hur får man till det när ytterst få har fulla kassakistor?

Tja. Den som samlar ihop ingredienserna från onsdagens peppande dag har ju egentligen svaret. Och sammanfattar vi det till ett enda, enkelt ord blir det: …

Knytkalas!

ANNONS