Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Dags att ta "dagmamman" till heders igen!

Välkommet att Ekolek blåst nytt liv i en viktig barnomsorgsform.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Tänk er en barngrupp om fem småttingar. Som får leka på en gård med kaniner, får och hästar. Verksamheten i Tvååker låter som en Bullerbyidyll. Men också som en sund start i livet. Forskning visar att små barn mår bra i mindre grupper - och att barn som får vistas i en bondgårdsmiljö utvecklar färre allergier.

Ändå är den här sortens barnomsorg numera alltför sällsynt. De kommunala dagmammorna har – med få undantag – försvunnit. Välfungerande alternativ har ratats till förmån för en mer storskalig verksamhet, delvis av ekonomiska skäl, delvis av förment pedagogiska. I takt med att förskolan har blivit mer skolliknande och storskalig har processen gjorts kort med den gamla sortens "dagmammor".

ANNONS

Ibland har nedläggningar motiverats på det mest absurda sätt. Många minns kanske när Varbergs kommun slog undan benen för en uppskattad dagmamma - för att huset ventilerades med självdrag. Att expertis, som forskaren Agnes Wold, sågade argumenten spelade ingen roll.

Jag har också stått på barrikaderna för egen del. Slagits med näbbar och klor för mitt infektionskänsliga, ätstörda barns rätt till en fungerande barnomsorg. Vädjat till politiker. Vunnit en delseger, men i slutändan förlorat.

Resultatet blev en smärre katastrof – tills en flytt till en halländsk kommun gjorde ett rimligt alternativ möjligt.

Att personalen på många förskolor gör ett fantastiskt arbete betyder inte att det är den optimala barnomsorgsformen för alla barn. Därför är det välkommet att det Kålleredsbaserade företaget Ekolek har bidragit till att vända utvecklingen i en rad svenska kommuner - bland annat i Varberg och Falkenberg.

– I den kommunala förskolan ställs mycket krav på barnen och barnen får inte alltid vara barn. Det är stora grupper på 15-20 barn på tre personal och det är inte lämpligt.

Så säger en nöjd förälder i som köade i ett år för en plats hos en dagbarnvårdare i Tvååker - vars verksamhet beskrivs i en webbartikel i HN.

ANNONS

Likt många andra inom den verksamhet som numera kallas "pedagogisk barnomsorg" samarbetar dagbarnvårdaren med en kollega i närområdet. Det gör verksamheten mindre sårbar vid sjukdom. Och kan bidra till att exempelvis göra utflykterna mer stimulerande.

Att Ekolek har en ekologisk profil på sin verksamhet kan ha bidragit till dess attraktivitet - både bland de föräldrar som säker alternativ och den personal som jobbar med barnen. Men det finns fler poänger med fler dagbarnvårdare. Det kan exempelvis vara ett sätt att rädda kvar barnomsorg på landsbygden om förskolor läggs ned. Framförallt är det dock ett viktigt alternativ för barn som föredrar en mer stressfri miljö.

ANNONS