Moderatkvinnorna styrelseinternat, Sigtuna, porträtt.
Moderatkvinnorna styrelseinternat, Sigtuna, porträtt. Bild: Gustaf Elias Studios

Helena Storckenfeldt: …Det är dags for S att bekänna färg

Nyligen skrev över 20 länder under en deklaration om att tredubbla kärnkraften, skriver gästkrönikör Helena Storckenfeldt (M).

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Klimatomställningen är en av vår tids största utmaningar. Vi ska föra en politik som är ambitiös och når nettonollutsläpp till 2045. Samtidigt vet vi att har man ingen energipolitik så har man ingen klimatpolitik. Därför är det viktigt att vi skapar rätt förutsättningar för alla kraftslag. Inte minst kärnkraften. Det viktigaste är att vi lyckas återuppbygga vårt fossilfria energisystem som varit framgångsfaktorn i att vi lyckats minska utsläppen sedan 70-talet.

Vi vet att elbehoven i Sverige kommer att fördubblas till 2045. Det kräver en massiv utbyggnad av vår elproduktion. Det är inte bara vi moderater som menar på att kärnkraften är avgörande för klimatet. Även IPCC, FN:s klimatpanel, är tydlig med att kärnkraften behövs för att klara Parisavtalets mål; att behålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Fler länder ändrar sin syn på kärnkraftens betydelse för klimatomställningen och nyligen skrev över 20 länder under en deklaration om att tredubbla kärnkraften fram till år 2050. Till och med gröna partier runt om i världen byter fot. I Finland har de gröna ändrat inställning från ett motstånd till att anse kärnkraften som hållbar energikälla. Partiet kommer från och med nu att aktivt arbeta för att förlänga livslängden på befintliga reaktorer och bygga nytt.

ANNONS

Vi vet dock var det svenska miljöpartiet står. Deras nya språkrör, Daniel Helldén, har varit övertydlig med att de aldrig kommer sätta sig i en regering som avser bygga ny kärnkraft. Men då återstår frågan vad Socialdemokraterna vill?

När Magdalena Andersson (S) var nyvald partiledare menade hon på att ingen ny kärnkraft skulle byggas. Nu verkar partiet svänga. När jag i söndags deltog i Agendas specialsändning om Klimatutmaningen räckte Socialdemokraten i panelen upp handen som ett ”ja” på frågan om Sverige ska bygga ny kärnkraft. Det fick mig att lyfta på ögonbrynen. Bara fyra dagar tidigare hade S nämligen röstat emot förslaget att tillåta ny kärnkraft på fler platser i landet. Man agerar alltså på ett sätt i ord och ett annat i handling.

Samtidigt efterfrågas en blocköverskridande överenskommelse. Det hade inneburit säkrare, mer långsiktiga spelregler för investerare och företag att kunna förhålla sig till. Vi vet dock att en blocköverskridande överenskommelse skulle innebära att ingen ny kärnkraft byggs. Det är dåligt för Sverige och för klimatomställningen. Vi moderater förstår behoven och kommer inte sluta göra det som är bra för Sverige bara för att oppositionen inte förstått omfattningen av våra framtida elbehov. Vi har inte råd att vänta på att de ska ändra sig.

ANNONS

Som medborgare hoppas jag såklart att S gör ett omtag så vi kan göra gemensam sak för Sverige. Men i frågan om kärnkraft är det ännu oklart vad S vill. Kommer man fortsatt låta sig styras av ett parti som darrar kring riksdagsspärren eller kommer man stå rakryggat upp för det som är bäst för klimatomställningen och för Sverige?

ANNONS