Arkivbild på arbetsplatsolycka
Arkivbild på arbetsplatsolycka Bild: FANNI OLIN DAHL / TT

Maria Haldesten: Dödsolyckan i Värö - en av alla som kunnat undvikas

Nästan lika många dör på jobbet som i skjutningar, varnar LO. Det är statistik att ta på allvar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Växlingssättets hastighet, bländande sol och spår av droger - dessa faktorer kan ha bidragit till det tragiska dödsfallet vid Södra i Värö för ett år sedan. Men en rad olyckliga omständigheter är inte enda förklaringen. Statens Haverikommission riktar därför kritik mot Södra.

Som infrastrukturförvaltare har Södra "inte hanterat de risker som uppstod när den obevakade plankorsningen började trafikeras av ett stort antal tunga vägfordon", står det i slutrapporten.

Kanske hade olyckan ute på Värö också kunnat undvikas om tidigare tillbud hade hanterats på det sätt som säkerhetsstyrningssystemet föreskrev, eller om åtgärder från tidigare riskanalys hade fullföljts?

Detsamma kan sägas om fler av de allvarliga arbetsplatsolyckor som årligen sker i Sverige. Enligt Arbetsmiljöverket beror det flesta tragiska olyckorna på uteblivna eller bristfälliga riskbedömningar, eller att riskgenomgångar görs för sällan.

ANNONS

Lägg till att man på en del arbetsplatser medvetet tummar lite på säkerheten - och det finns en förklaring till varför utvecklingen går åt fel håll.

Fler dör på jobbet. Detta tragiska faktum uppmärksammades av LO-facken under skyddsombudens dag för en vecka sedan.

"Hittills i år har 46 människor dött i arbetsplatsolyckor.. Fortsätter året i den här takten motsvarar det mer en person i veckan, och är näst intill, sånär på två personer, lika många som dött i skjutningar"

Så löd ett meddelande från LO-fack i norra Sverige, som Norran citerade i samband med en ljusmanifestation för offren.

Det sätter olycksrisken i perspektiv - och pekar på vikten av ett bättre säkerhetsarbete. Den som kikar på statistiken över de senaste årens dödolyckor ser snabbt att tunga fordon uppenbarligen är en betydande riskfaktor - men det finns många fler.

På senare år har dessutom arbetsplatser som förr bedömdes vara trygga i jämförelse med tunga jobb i industri- eller hamnmiljö, börjat betraktas på ett nytt sätt. Ett antal uppmärksammade mord på lärare har lett till att skolor fått ägna betydligt större kraft åt säkerhetsarbetet. I början av nästa år ska en särskild utredare ser över skolväsendet och föreslå åtgärder för att stärka både beredskap och rutiner för att hantera våldsamma situationer.

ANNONS

Men även landets operahus har hamnat i strålkastarljuset på ett ovant sätt - efter att en scenarbetare dörr har flera vittnesmål om bristfällig säkerhet kommit fram.

Utöver dess uppenbara fall finns förstås påtaglig risk att arbetstagare tar skada av den ökande stress som många vittnar om - och som förklarar allt fler långtidssjukskrivningar. Men långvarig stress kan också vara en bidragande orsak till dödsfall efter exempelvis stroke.

Risken att dö på jobbet – eller på grund av jobbet – är helt enkelt oförsvarbart hög.

Olyckan på Södra är inte den enda i sitt slag på senare år. Men låt den bli den sista. Fler måste ta lärdom av olyckor på likartade arbetsplatser - och fler måste sköta säkerhetsarbetet bättre.

ANNONS