Bild: Dick Gillberg

Maria Haldesten: En halv miljard för halländsk Berlinmur

Nu fattas det bara att vattentornet visar sig läcka, men så rasade illa kan det väl inte gå.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Är det vid Bastekullen Halland ska delas? Frågan har nog slagit en och annan som sett dyrbygget från motorvägen. Det ser ut som början av något som egentligen skulle stå mellan USA eller Mexico - eller hitsläpade rester av vad skammens mur i Berlin.

Och tyvärr leder bygget tankarna till skam snarare en gestaltning som ska signalera "trygghet och kreativitet", vilket är Varbergs beskrivning av Vattentornet. Projektet har kantats av samarbetsbrister, felkalkyleringar och extrem fördyring.

Nog för att vattentornet döptes till Våga – men en full så vågad satsning hade skattebetalarna knappast förväntat sig. Att bara skylla på kriget funkar förstås inte, vilket Vivab också har tillstått. Nu föredrar man i stället att skjuta skulden på utföraren – som inte är fri att uttala sig i media. Ett listigt drag?

ANNONS

Nja. Det är ganska uppenbart att det är en kombination av brist på erfarenhet och kompetens hos beställaren – samt grova underskattningar hos utföraren – som bidragit till glädjekalkylerna. Att prishöjningen – från 300 till 500 miljoner – kom i sämsta tänkbara samhällsekonomiska läge gör dock missen extra allvarlig.

I grannkommunen norröver har avtalskonstruktionen därför pekats ut som ett varnande exempel. Inför kommande arenabygge i Kungsbacka talar man därför om vikten av "incitament" - som ska förhindra att hela smällen hamnar i knät hos skattebetalarna om alla kalkyler spricker.

Nu är det förstås inte ovanligt att byggen skenar iväg. Västlänken i den närliggande storstaden är ännu ett varnande exempel.

Sett till vattentorn har dock Göteborg flera byggnader som kunde tjänat som förebilder. Där pryder vackra gamla torn fortfarande stadsbilden, även sedan de tagits i bruk.

Ta Landala vattentorn från slutet av artonhundratalet, som ligger som ett litet slott i miniatyr på höjden ovanför Annedal. Det är för litet för att passa en modern, stor stad - men ett exempel på att kan få skönhet för pengar.

I boken Svenska Vattentorn skildras fler viktiga nyttobyggnader som blivit klassiska och beundrade landmärken. Bland dem av modernare snitt sticker svampen i Örebro ut. Det framstår som ett gracilt underverk i jämförelse med den grå betongmur på ben som väntas möta varbergare och tillresande i 100 år framåt. Åtminstone om tekniken håller. Men det vore väl sjutton om man för en halv miljard skulle få ett bygge som läcker? Så en så grov miss kan förhoppningsvis helt uteslutas.

ANNONS

ANNONS