Erna Solberg tar strid för sockerskatt på Stortinget

Norska valet blir en rysare om ett år – men först väntar knallhårda budgetförhandlingar med gränshandeln i fokus

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Norges finansminister Jan Tore Sanner (H) har presenterat sin första statsbudget. Den tidigare finansministern, Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen, är numera i opposition, efter att partiet lämnade regeringen i början av året.

Ett av de mest kontroversiella förslagen från regeringens sida är att sänka förmögenhetsskatten något, vilket fick hård kritik från hela vänsteroppositionen.

Fremskrittspartietspartiets ledamot i finanskomiteen, Sylvi Listhaug, satte dock gränshandeln i fokus.

Vi er helt tydelige på at vi skal ha ned avgifter på grensehandelsutsatte varer, slik at nordmenn heller handler i Norge og skaper arbeidsplasser her, istedenfor å sponse Sverige som vi har gjort i altfor mange år, sade hon till NRK.

ANNONS

I finansdebatten i Stortinget på onsdagsförmiddagen återkom hon till ”sponsringen” av Sverige. För regeringen väljer endast att sänka skatten på sockerfri läsk. Skatterna på alkohol, snus och cigaretter ökas med 3-4 procent. Prisgapet mellan Norge och Sverige kommer alltså att öka, vilket upprör Listhaug.

Handlaren Tomas Halvorsen på mathandelsbutiken Kiwi i Halden berättar för NRK att hans omsättning ökat med 50-60 procent sedan reserestriktionerna infördes. Ölförsäljningen har ökat 200 procent. (I Norge är butiksförsäljning tillåten av öl upp till 4,7 procent.) Tobaksförsäljningen har ökat med 400 procent. Halvorsen har fått öka antalet anställda från 29 till 39. Det är en tydlig illustration av hur stor påverkan gränshandeln har på den norska ekonomin - och den svenska.

Statsminister Erna Solberg (H) förlitar sig ännu på Fremskrittspartiet för att få igenom statsbudgeten, trots att regeringssamarbetet är avslutat. Gränshandeln är bara en av flera stötestenar i förhandlingarna. FrP har kraftiga synpunkter på bensinskatt, elbilsskatt och kvotflyktingmottagande.

Värt att notera är att regeringen väljer att sänka uttaget från norska oljefonden till ”bara” 313 miljarder norska kronor. Det är en sänkning med 90 miljarder från årets extraordinära uttag, men ändå 60 miljarder över 2019 års nivå. Jan Tore Sanner skickar en tydlig signal till det norska näringslivet och den norska ekonomin att extra stödinsatser inte kommer att kunna vara på en lika hög nivå som under innevarande år.

ANNONS

Allt pekar på att detta blir den sista budgeten som Solberg kan få igenom Stortinget. Nästa höst är det val till Stortinget (Norge har skilda valdagar) och opinionsläget för regeringen ser inte bra ut. De rödgröna partierna har länge haft en majoritet i opinionen. Det mest troliga i nuläget är att Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre tar över som statsminister. Men både till höger och vänster finns det flera partier som rör sig över och under spärrgränsen på fyra procent. Rødt, Miljøpartiet de Grønne, Venstre och Kristelig Folkeparti kan avgöra valets utgång med mycket små marginaler. Detta bäddar för att valet nästa år kan bli en rysare.

Men oavsett regering förefaller det som att de höga skatterna på tobak, alkohol och socker kommer att vara kvar. Och då kommer norrmännen att åka över gränsen i samma stund som reserestriktionerna lättas. Men den dagen verkar dock dröja.

ANNONS