Friskolor kommer i många former - en del av varit en frälsning för bygd och barn.
Friskolor kommer i många former - en del av varit en frälsning för bygd och barn. Bild: Ellinor Svensson

Maria Haldesten: Friskola blev en räddning - även i Falkenberg

Misskötsel och ekonomisk orättvisa måste väck. Men låt inte ökad friskolehets pressa fram förhastade beslut.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Kommunens superhygglo! Friskolans rektor är rörd över uppmärksamheten. Lokaltidningen har belönat hennes omtänksamhet.

Men friskolan är mer än så. Den har också varit en räddning för bygden. När landsbygdskommunen beslöt lägga ned skolan engagerade sig ortsborna. Och i januari togs nästa viktiga steg - då invigdes den nya förskolan. Bandets klipptes av en tidigare elev, en riksdagsledamot som numera också är Centerpartiets vice ordförande.

- Det är oerhört starkt och roligt med det här avstampet för framtiden för Tveta, sade Daniel Bäckström till Provinstidningen.

Den påminnelsen är viktig i en tid när "friskolesystemet" blivit ett populärt hatobjekt - även bland liberaler. Det är så lätt att glömma alla goda exempel när allt fokus läggs på avarter, likt extremreligiösa skolor eller vinstmaximerande storkoncerner.

ANNONS

Morups friskola, Strömma Naturbrukscentrum och Dingle Naturbruksgymnasium är andra angelägna exempel på skolor som räddats när det offentliga svikit, skolor som fått en ny chans tack vare friskolesystemet – till glädje för elever, personal och den gröna näringen.

De alternativa driftsformerna har dessutom bidragit till att utveckla även de kommunala skolornas pedagogik.

Samtidigt finns påtagliga bekymmer med skolsystemet - orättvisor som måste hanteras och oacceptabla missförhållanden.

Att en sekt får driva en skola i Halland - där det är tveksamt om eleverna får rätt kunskaper om evolutionen - är exempelvis helt bisarrt. Men det finns också koncernskolor som gått i osund riktning. Thoréngruppen, som driver skola i Falkenberg, är ett aktuellt exempel.

"Ett norrländskt, familjeägt företag med passion för utveckling". Så beskriver sig Thoréngruppen.

Skolinspektionen gav i dagarna en annan bild, av skolor i bland annat Småland, med allvarliga brister. Om de inte rättas till, eller om nya uppdagas, riskerar Thorengruppen att förlora alla sina trettiotal tillstånd att driva skola.

Utebliven undervisning och brist på allt från lokaler till stöd till elever med särskilda behov är exempel på försummelser.

Visserligen finns det även kommunala skolor som inte förmår ge eleverna det stöd de behöver, vilket en del skolresultat i Falkenberg tyder på. Det förtjänar att påminnas om. Men det är ingen ursäkt för att acceptera att friskolor missköter uppdraget. Tvärtom borde Skolinspektionen, i en del fall, ha gått betydligt hårdare fram.

ANNONS

Regeringen, som även den inser behovet av upprensning, har föreslagit utdelningsbegränsning vid kvalitetsproblem, och återkrav av felaktigt använd skolpeng. Det är rimliga åtgärder, liksom det är rimligt att kommunala skolors bredare ansvar motiverar högre anslag.

Men missunna inte elever att få välja, eller välja bort, skolor. Och idealisera aldrig det gamla systemets tvångsplacering.

Friskolor kommer i många former - och många har varit en frälsning för en bygd eller ett barn.

ANNONS