Plastic surgeon performs breast implant surgery in Caracas, Venezuela
Plastic surgeon performs breast implant surgery in Caracas, Venezuela Bild: LESLIE MAZOCH

Maria Haldesten: Halländsk kvinnas död en bieffekt av svag lag?

Om skönhetslagen inte räcker för att stoppa svenska charlataner - blir det svårt att komma åt oseriösa aktörer som säljer vård utomlands.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Blodförgiftning, blodpropp, hjärtsäcksinflammation - listan över dödliga komplikationer efter skönhetsoperationer kan göras lång. Och det senaste tragiska dödsfallet - då en halländsk kvinna dog efter plastikingrepp i Turkiet - tycks nu kunna läggas till raden av offer för en cynisk industri.

Allt ifrån outbildade skönhetskonsulenter till mindre nogräknade läkare har insett att det går att göra grova pengar på att "bota" kroppsångest, korrigera men efter förlossningar eller förverkliga skönhetsdrömmar.

För att stävja felbehandling - eller kanske borde det kallas övergrepp - tillkom den så kallade skönhetslagen 2021. Ändå har patientsäkerheten inte stärkts tillräckligt. Det framkom efter att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjort tillsyn på en rad svenska kliniker förra året. Inspektionen visade på allvarliga brister, exempelvis att både kirurgi och injektioner fortfarande utfördes av outbildad personal.

ANNONS

Sjukvårdsministern, som under tisdagen besökte region Halland, har därför låtit tillsätta en översyn. Acko Anckarberg Johansson hänvisar till ett pressmeddelande:

"De brister som framkommit av IVO:s tillsyn av vård inom estetisk verksamhet gör det ytterst angeläget att säkerställa att lagen följs samt att utgörande är säkert för patienterna" deklarerar minister.

Att röta kvarstår i en tidigare oreglerad bransch är kanske inte helt förvånande, men icke desto mindre allvarligt. Men att problemen är utbredda är kanske inte så underligt när inte ens till synes seriösa kliniker går att lita på. För ett år sedan skrev Helsingborgs Dagblad om att en kirurg vid Citadellkliniken i Landskrona fått lämna kliniken efter att en rad patienter hade drabbats av komplikationer.

En kvinna i 60-årsåldern, som sökt vård för fettsugning, var nära att dö av akut blodförgiftning. Kirurgen hade stuckit hål på hennes tunntarm på flera ställen. Eftervården krävde månader av konvalescens. Men kvinnan överlevda - till skillnad från en rad mindre lyckligt lockade medsystrar.

Till de farligaste operationerna hör ett så kallat brasilianskt rumplyft. Den riskfyllda proceduren, som bland annat utförs på kliniker i Turkiet dit många lockas på skönhetsresor, har lett till uppseendeväckande antal dödsfall. Ändå har ingrepp kunnat marknadsföras som "säkra" och metoder har kallats "noll risk".

ANNONS

Att lagföra kliniker i Turkiet kan bli svårt även om lagen skärps - men det borde gå att bättre komma åt de mellanhänder som säljer paketresor i Sverige.

I slutet av året väntas Myndigheten för vård- och omsorgsanalys komma med en första rapport - och eventuella förslag till lagjusteringar. Men problemet måste bearbetas från fler håll.

I en artikeln i Svenska Dagbladet beskrevs nyligen hur skönhetsingrepp "normaliserats". Att intresset ökat kraftigt ska dock inte tas för ett sundhetstecken. Självfallet kan enstaka ingrepp vara högst befogade. Men vi måste också prata om problemet med att många kvinnor lägger sig under kniven - ibland med livet som insats – för att sjuka kroppsideal fått fäste.

ANNONS