Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Hänger Grinchen på Livsmedelsverket?

Läskig barnversion av Socialstyrelsens ”max fyra öl” hovrar över allt rys och mys.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Vad har ni i påsen barn? Är det en stor banan?

Det är nog bäst. Har mini-spökena mer än fyra bugg, en seg cocacola och några skumbananer i påsen spelar Livsmedelsverket knappast disco, snarare introt till Hajen.

Max 7–8 godisbitar är nämligen myndighetens barnanpassade motsvarighet till Socialstyrelsens ”max fyra öl”. Mer är riskkonsumtion.

Livsmedelsverket spolierar alltså det söta halloweenfirandet – och kanske även julen. Visst känns det ganska svenskt.

Det gör däremot inte halloween. Men visst är det en osedvanligt lyckad import?

Lyriska handlare laddar. Halländska pumpaodlare är lyckligare än någonsin. Och destinationsutvecklarna i våra kommuner ylar glatt mot månen - eller var det över alla gästnätter? Nu kan man locka med utdraget mys och rys - under vad som förr var en månad av gråblöt "dötid".

ANNONS

Vad finns det att ogilla?

”Vi borde tänka på döden – visa respektfull stillhet” mässar de som inte gillar "amerikaniseringen" av en gammal högtid. Kritik riktas mot att det gamla allhelgonafirandet trängts undan.

Men är det sant? På kyrkogårdarna flockas fortfarande människor för att pynta släktens gravar – medan kvällar viks åt att följa släktens gång. Alltså vandra på lagom avstånd bakom ystra, utklädda barn.

Samtidigt kan man lära ungarna om gastar, mylingar och kyrkogrimar. Folktrons skrämmande väsen är ju i högsta grad en del av svenskt kulturarv - vilket Hallands kulturhistoriska museum påpassligt upplyser om.

I det gamla bondesamhället trodde man benhårt på dödsväsen. Strandgästen bör exempelvis se upp för strandgasten – alltså drunknade sjömän som flutit iland.

Den nutida svenska gotiken speglar dock också moderna rädslor – exempelvis miljö- och klimatångest. Tv-serien Jordskott och den norska filmen Troll är ett par exempel.

– Det som utmärker skandinavisk gotik är att vildmark, landskap och natur har en central roll. När vi skövlar skog så hämnas plötsligt naturen i form av ett troll eller väsen, berättar litteraturprofessor Yvonne Leffler i ett aktuellt inlägg på Göteborgs universitets hemsida.

Tanken att Halloween sprider osund skräckfeber, slår professorn hål på. Orostid har historiskt följts av ett uppsving för skräckgenren. Det blir ett sätt att bearbeta verklig rädsla för krig och elände.

ANNONS

Så gå "all in" för all-helgona. Det kan bli balsam för själen.

ANNONS