Katarina Erlingson: Högstadieskolor blir komplicerade valfrågor

Det börjar tydligt märkas att det är val om några månader. Inte bara på nationell nivå, utan också på lokal. Tonen på kommunfullmäktige i Falkenberg var senast riktigt uppskruvad och säkert är det samma sak i de olika nämnderna. I barn- och utbildningsnämnden finns flera partiskiljande frågor att diskutera, även i offentligheten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Framtid Falkenberg poängterar många gånger hur viktigt det är att höja kvaliteten i skolorna och höja betygen, som ligger relativt lågt. Det låter som en bra ansats, utbildningsnivån i Falkenbergs kommun är relativt låg, men när det innebär centralisering av skolor är det inte lika bra.

Söderskolans högstadium började avvecklas förra året och eleverna - de som började sjuan i höstas - flyttades till Tullbroskolan. Där var man medveten om att det skulle bli trångt ett tag, men när den nya Tröingeskolan nu blir kraftigt försenad får det långtgående konsekvenser. Det kastar också bränsle på brasan i den politiska debatten, vilket förstås passar bra i en valrörelse.

ANNONS

Centerpartiet driver fortfarande frågan att Söderskolan ska ha ett högstadium och Tullbroskolans ledning verkar högst medveten om att planeringen kan ändras efter höstens val.

Behöver kvalitet i undervisningen nödvändigt stå emot storleken på skolan? Det kan knappast vara så att skolor i mindre orter per definition alltid ger sämre undervisning. Det kan förstås vara så att lärarna föredrar att arbeta på större skolor, bland annat för att man där har fler kollegor och mer samlade resurser. Men det är egentligen en rent organisatorisk fråga. Funnes vilja att ha högstadieskolor runtom i kommunen borde det organisatoriska kunna lösas med kreativa arbetssätt.

När det gäller högstadium handlar det också om en avvägning mot önskemål som ungdomarna har. Många som har gått på en liten skola på landsbygden längtar till den större högstadieskolan inne i stan; att få nya kompisar och nya lärare är lockande.

Politiker kan ta vilka beslut de vill, men om verkligheten inte följer besluten blir det problem. När det gäller skolor kan problemen vara flera. De unga har rätt att välja en friskola i stället. Lärare låter sig inte hunsas utan söker arbete på den skola de vill jobba på. Det skulle kunna lösas genom strategisk lönesättning. I Falkenbergs kommun är avstånden inte orimligt stora, men det verkar finnas någon outgrundlig "lag" att det alltid är längre från kommunhuvudorten till småorterna än tvärtom. Annars är tanken att elever ska bussas från stan till landsbygdsskolan inte orimlig.

ANNONS

I en valrörelse finns det emellertid inte plats för såna filosofiska frågor. Det blir en diskussion för eller emot avveckling av skolor eller byggande av skolor. Men så enkelt är det alltså sällan.

Läs mer: Valet kan bli avgörande för klassrumsbristen på Tullbroskolan

Läs mer: Tröingeskolan försenas ett år

ANNONS