Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Hycklande Moderat fick F under budgetrally

Dikeskörning i populism och erkännanden om fartblindhet – det var vilda kast i budgetdebatterna i Varberg och Falkenberg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ord är billiga. Så inledde Markus Jöngren (MP) sina inspel i årets budgetdebatt i Falkenberg. Att döma av ordflödet – i såväl Falkenberg som Varberg – under tisdagen blev han omedelbart sannspådd.

Ordkunskap är däremot dyrköpt. Sällan blir det så tydligt som när en förtroendevald varbergare, i princip i samma stund, gick vilse bland begreppen.

När Adam Havasi (M) anklagade oppositionen för populism för att partierna hade lagt egna budgetmotioner fick han skarp kritik.

– Ordningsfråga! begärde kommunalrådet Jeanette Qvist (S), som blev irriterad över bristen på elementär grundkunskap i demokrati. Inte för att markeringen syntes ta skruv. Men så är det förstås tveksamt om det kan blir ordning på företrädare för ett Varbergsparti som de facto går hand i hand med populister - både lokalt och på riksnivå. Men just det kan möjligen förklara önskan att blanda bort korten.

ANNONS

Förvirringen kan dock ha en ytterligare förklaring – i en "fartblind" skolpolitik i unge Havasis hemkommun. Han kan nog anses tillhöra den generation för vilken digitalisering prioriterades framför skolböcker.

Det senare var ett misstag, erkände Tobias Carlsson (L). En hedervärd bekännelse - även om den pressades fram efter att Eva Pehrsson-Karlsson (C) hade rosat lappkastet i skolpolitiken.

Att skolan, både direkt och indirekt, skulle spela en av huvudrollerna i budgetdebatterna i både Falkenberg och Varberg förvånar knappast. Det är ett kommunalt kärnuppdrag där skiljelinjer - och ett område där politiska skiljelinjer gör sig tydliga.

I Falkenberg demonstrerades det genom att Moderaterna och Centerpartiet försvarade förslaget att slopa idén om maxtak på barngrupper till förmån för större utrymme för rektorerna att fritt styra över den begränsade budgeten. Eller "tillitsbaserad budget" som oppositionsduon valt att kalla det.

Och därmed var budgetdebatternas andra ordkunskaps-miss ett faktum. För när blev "tillit" lika med att välja en uppenbar kvalitetsförsämring?

Begreppsförvirringen blev inte mindre av att C och M valde att inledningsvis lägga berättigat fokus på barnens mående. Anneli Andelén (C) har rätt i att mobbning kan förstöra både skolgång och framtid för ett barn. Det är livsviktigt att Falkenberg - och alla andra kommuner - hittar skarpare lösningar. Men det allvarliga problemet blir ju inte lättare att upptäcka om grupper, klasser och skolor är stora. Det behöver såväl oppositionen som den styrande koalitionen förstå.

ANNONS

Minst lika viktig som ordförståelsen är förstås mattekunskapen. Att budgetdebatterna traditionellt inleds med en lektion om plus och minus – ledd av respektive ekonomichef – är dock ingen garanti för samstämmiga lösningar på budgetekvationerna. Inte ens inom varje parti.

Medan Centerpartiet i Falkenberg betonade vikten av att spara i ladorna, valde Centerpartiet i Varberg att lägga med fokus på intäktssidan. Men under en kris är valet mellan att belasta välfärden eller skattebetalarna inte alldeles enkelt - och oavsett budgetbeslut under tisdagen är sista ordet kanske inte sagt. Det bistra ekonomiska läget påminner om pandemin. Det gäller att hålla i och hålla ut – samt ha beredskap för nödutryckningar.

ANNONS