Andreas Engebrethsen (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg.
Andreas Engebrethsen (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg. Bild: Fredrik Wirbing

Katarina Erlingson: Illa att stoppa valfrihet för LSS i Falkenberg

Att Socialdemokraterna i Falkenberg är emot valfrihet börjar falkenbergarna förstå. Men att de borgerliga partierna Kristdemokraterna och Liberalerna blivit så påverkade av samarbetet i Framtid Falkenberg att de nu överger en av de viktigaste borgerliga principerna, valfrihet, det är närmast obegripligt. KD och L måste ha fått något extra bra i gengäld för att kunna gå med på att det framöver inte ska finnas valfrihet för brukare inom LSS, för inte är de väl helt överkörda av Socialdemokraterna?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Efter många år av valfrihet för LSS-brukande falkenbergare tvingas de från maj 2024 nöja sig med kommunalt driven verksamhet. Det är inte bara sorgligt, det är ohederligt av framför allt Socialdemokraterna. För det har låtit helt annorlunda tidigare. I maj 2016, under borgerlig majoritet, uttryckte sig Per Svensson så här:

– Vi gör det framförallt för att det ska finnas ett alternativ för dem som vill ha omsorgen i kommunal regi, men även med tanke på assistenternas arbetsvillkor, säger Per Svensson, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Uttalandet kom i samband med att den dåvarande socialnämnden skulle besluta om fortsatt upphandling av LSS-verksamheten. Ironiskt är att också Miljöpartiet stöttade de borgerligas linje, som vann, men på sju år kan man uppenbarligen byta fot, både S och MP. Nu är det tydligen inte viktigt att brukarna ska ha alternativ att välja bland, när kommunen tar över det sista avtalet.

ANNONS

Sveket mot valfriheten började redan förra mandatperioden. Den stora merparten av LSS-boendena, drivna av Frösunda, togs över av kommunen 2020. Då sade den liberala ledamoten i socialnämnden till HN att kvaliteten höjs när det finns både privata och kommunala alternativ att jämföra mellan. Även den dåvarande vice ordföranden, numera ordföranden i socialnämnden, Andreas Engebrethsen (S), såg det som en kvalitetsfråga och markerade också att privata eller kooperativa entreprenader ska finnas kvar. Men det gäller uppenbarligen inte längre.

Det är inte så förvånande att Socialdemokraterna slänger valfriheten överbord när man nu har chansen, det privata har länge varit fult för sossar. Förvånande och närmast upprörande är liberalpartisternas och kristdemokraternas agerande, eller kanske brist på agerande. Det är visserligen inte lätt att vara ett litet parti i samarbete med ett stort, men det får vara någon måtta på att bli överkörd.

LSS-boendena är dessutom inte de enda som privatiseras. Nyligen beslutades att den dagliga verksamhet som bedrivits av det icke vinstdrivande Bräcke diakoni också skulle kommunaliseras. Där påstods det att det var av ekonomiska skäl och hela nämnden var enig, men frågan är om frågan verkligen kördes i botten.

Privat eller kommunal regi ska inte spela någon roll, men för vänstervridna socialdemokrater gör det uppenbarligen det.

ANNONS
ANNONS