Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Inget slut i sikte för den halländska byggkrisen

Ingen är väl i nuläget förvånad över att byggbranschen går allt mer knackigt. Lågkonjunktur, hög inflation, höga priser på material och därmed en minskad efterfrågan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det blir en ond cirkel. Köpare drar sig ur kontrakt på nyproducerade lägenheter för man klarar inte av höjda avgifter och räntor när allt annat är mycket dyrare än tidigare. Bara de som säljer en villa som de inte haft lån på kan ha is i magen och pengar tillräckligt för att klara ökade kostnader. Men många tvingas se sin dröm om en ny bostad gå i kras, åtminstone för den här gången.

Byggbolag och deras underentreprenörer får det allt svårare. Ett av Varbergs och Hallands största företag, Derome, har sagt upp omkring 350 personer.

– Det är en kraftig nedgång i försäljningen. Och det här kommer leda till en rejäl sättning i bostadsbyggnationen framöver. Det har inte varit så här illa sedan 1990-talet skulle jag säga. Det kommer att vara ett par tuffa år, säger Deromes koncernchef och vd Magnus Andersson till HN.

ANNONS

Men den som överlevt 90-talskrisen kan förhoppningsvis se att det kommer ljusare tider så småningom, så det gäller att försöka härda ut.

Kortsiktigt går det inte att göra särskilt mycket politiskt för att mildra effekterna. Regeringens ökade tak för rotavdrag kan bidra en del, men sannolikt bara på marginalen. Privatpersoners renoveringar är inte tillräckligt omfattande för att rädda särskilt många jobb. Det är förstås ändå bra att avdraget höjs, även om man kan fundera över varför det bara ska vara tillfälligt, för 2024.

Regeringen ger också bonus till kommunerna om de planerar för att ändra lokaler till möjliga bostäder och om man planerar för fler småhus. Det är knappast en snabb lösning eftersom det handlar om ändring av detaljplaner. Att därefter komma igång med själva byggandet kan knappast ske förrän tidigast om ett år, något annat är alltför optimistiskt.

Åtgärderna som föreslås för bygg- och bostadssektorn framstår som futtiga, och kanske är instrumenten verkligen så få. Samtidigt är det en kraftfull bekämpning av inflationen, inte minst för att hålla räntorna på en anständig nivå, som är det absolut viktigaste.

Det kommer antagligen bli värre innan det blir bättre, så konkursvågen i den halländska byggsektorn lär fortsätta.

ANNONS