Bilden är bara en illustration. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
Bilden är bara en illustration. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Inte bara rent spel inom den svenska idrotten

Ledare 19/5. Idrott står för folkhälsa, glädje och samhörighet kring ett lag. Men idrott kan också stå för prestationskrav, skador och rentav kriminalitet. Det sistnämnda är det få som vill tro, men faktum är att idrotten är en relativt ny plattform för människor som vill begå brott. Fusk har väl funnits i alla tider, men nu har "fusket" förfinats och blivit en del av internationella brott med stora pengar inblandade.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det går till exempel att fixa matcher så att man kan spela på dem. Det behöver inte bara vara resultatet - det kan vara svårt att åstadkomma mål även om hela laget skulle vara inblandat - utan också antal varningar, utvisningar eller kanske hörnor. Allt går att spela på. Eftersom myndigheter och idrottsförbund har fått upp ögonen på att detta förekommer kan matchfixningarna äga rum långt ner i serierna för att därigenom försöka gå under radarn. Matcher med mest publik kan vara svårare att manipulera, där finns för många "vittnen".

Det är inte bara inom fotbollen utan kan vara vilken lagsport som helst. Kanske till och med individuella sporter, det får vara osagt. Detta har varit ett internationellt fenomen länge, men först förra året, den 1 januari 2019, infördes en lag mot spelfusk i Sverige. I dagarna äger det rum en rättegång vid Malmö tingsrätt mot en spelare. Han är åtalad för mutbrott och spelfusk, men nekar till brott. Han är avstängd från att spela fotboll, både av Svenska fotbollsförbundet och av Fifa.

ANNONS

Spelaren misstänks för att ha skaffat sig ett gult kort (varning) i en allsvensk match och att ha fått 300 000 kr för det. Han nekar alltså, men säger också att han är spelmissbrukare och har spelskulder.

Alla spelbolag världen över har förstås ett stort incitament att uppmuntra spel på allt möjligt, för att tjäna så mycket pengar som det går. Halkar man in i spelmissbruk kan man snabbt skaffa sig skulder och därigenom bli ett lämpligt offer för den som vill fixa en match. Det är lätt att bli övertalad om man är i stort behov av pengar.

Detta har Riksidrottsförbundet och dess specialförbund börjat förstå på senare år, delvis tack vare grävande journalister. Det pågår arbete kring idrott och kriminalitet, men skulle kunna göras mycket mer. Förutom matchfixningar är framför allt dopning ett problem inom idrotten. Det behövs mycket mer information och utbildning kring dessa frågor, för svensk idrott är sent på bollen och risken är att naiviteten är hög. Alla idrottsföreningar behöver ha ögonen på detta. Det kan hända i vilken lagsport som helst, i nästan vilken division som helst.

Samtidigt är det svårt när spelreklamen är så aggressiv och spelbolagen så många. Det går att ha dialog med de bolag som styrs från Sverige, men knappast med majoriteten som ju finns utomlands, med helt andra regler. Därför är medvetenheten och uppmärksamheten desto viktigare.

ANNONS
ANNONS