Katarina Erlingson: Kommunerna måste också bli preppers

Det började för två år sen, när pandemin kom. Folk köpte toalettpapper som aldrig förr och hyllorna i affärerna gapade tomma. Andra varor, som pasta, jäst och mjöl, hade också en strykande åtgång. Medvetenheten om att vara förberedd på det värsta drabbade många av oss. Den 24 februari i år, då Ryssland attackerade Ukraina, började ännu fler fundera över vår säkerhet och hur vi ska klara oss i kris. Stormkök har sålt slut, människor tar ut mer kontanter, man tar reda på var närmsta skyddsrum ligger.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är bra att människor förbereder sig och är mindre aningslösa än vad vi varit så länge. Kunnat unna oss att vara så länge, i ett lugnt och stabilt land i en relativt stabil omvärld. Men nu behöver vi vara förberedda, be prepared, vara preppers som det heter nu för tiden. Det finns till och med ett sällskapsspel som handlar om detta, se bilden. En medveten man och hans familj i Träslövsläge spelar det ibland. De har också full koll på vad som behövs om strömmen går eller nödvändiga faciliteter tar slut, och har därför noga sorterat upp det som behövs i särskilda lådor. Konserver tar stor plats, men frystorkad mat är ett utmärkt alternativ som är mindre skrymmande och också har lång hållbarhet.

ANNONS

Hur är det med kommunerna då? Är Falkenbergs och Varbergs kommuner förberedda på om det värsta skulle inträffa? Eller det behöver inte vara det värsta, det kan bli eländigt nog tidigare. Kriget i Ukraina orsakar redan skyhöga priser på spannmål, det kan rentav bli brist, om inte på spannmål så något annat. Hur förbereder kommunerna sig på det?

Inför varje mandatperiod ska kommunerna ta fram en risk- och sårbarhetsanalys. Det görs förstås, men det är så lätt att det blir byråkratiska dokument som sen ingen bryr sig om. Möjligen har pandemin ändrat på det synsättet, liksom nu kriget i Ukraina. Men har kommunerna funderat över hur de gamla på äldreboendena ska få mat om det blir problem med leveranserna? Samma gäller för LSS-boenden.

Kommunerna har knappast beredskapslager fulla av konserver och frystorkad mat, som privatpersoner uppmanas att ha. Vi kommer alla ihåg hur det lät från regionerna för två år sen, det var i princip inga som hade några lager av munskydd och sprutor och andra förnödenheter som behövs när det plötsligt inträffar en pandemi.

Vi får hålla tummarna för att säkerhetssamordnarna i Varbergs och Falkenbergs kommuner - vi får utgå ifrån att sådana personer finns, något annat är otänkbart - har börjat fundera i dessa banor. Om inte, är det sannerligen hög tid! Behoven är förstås olika beroende på vilken förvaltning det är, så alla behöver bli involverade i en uppdatering av de kris- och beredskapsplaner som måste finnas. Kommunerna behöver också bli preppers.

ANNONS

Läs mer: Preppern Johan: ”Man vet aldrig när krisen slår till.”

Läs mer: Rusch efter krisberedskapsprodukter

Läs mer: En robust landsbygd och ett rustat lantbruk

ANNONS