Bild: Jari Välitalo

Maria Haldesten: Laga hålen i lagen om kvinnomisshandel

Regeringen bör agera snabbt för att skärpa lagen, så att våldsverkare inte slipper undan så lätt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Skenet bedrog, Han var rolig och rekorderlig. Tills fasaden började vittra. Den första bönen om ett litet lån verkade ganska oskyldig. Sånt man gör för en partner. Sedan eskalerade det, med manipulationer och grova kränkningar. Även tonåringen gav han sig på.

Droppen blev hotfulla besök mitt i natten. Men när offret anmälde våldsverkaren till Hallandspolisen hände absolut ingenting. Som vanligt.

Alarmerande många kvinnomisshandlare kommer nämligen undan med sina brott i Sverige. Deras våld får allvarliga konsekvenser för offren – men gärningsmännen smiter igenom hålen i lagen.

Förklaringen är enkel. Endast den misshandel som sätter tydliga fysiska spår brukar leda till fällningar – vilket gör att polisen ofta lämnar en anmälan om hot och allvarliga kränkningar därhän.

ANNONS

Ekonomiskt våld och psykisk misshandel – som kan få minst lika allvarliga konsekvenser för offrets hälsa – har Sverige nämligen varit senfärdigt med att brottsklassa och straffbelägga.

Visserligen tar Kriscentrum i Halmstad även emot män som utövar ekonomiskt och psykiskt våld – exempelvis kränker sin partner, eller manipulerar hen att ta lån. Det berättar HN i en färsk artikelserie om kvinnomisshandel. Men hur många förövare inser ens att de bör söka hjälp för den sortens övergrepp? En alltför mesig lagstiftning spelar ju dem i händerna.

Nu har dock regeringen, som sagt sig vilja prioritera brott och straff, en chans att skärpa lagen.

Sedan förra sommaren finns en färdig utredning med skarpa förslag till lagändring. Visserligen var det den förra regeringen som identifierade de akuta behoven och tog tillsatte utredaren. Men den detaljen bör rimligtvis inte hindra de sittande makthavarna från att agera.

– Det psykiska våldet är osynligt, men högst verkligt. Ord som sticker till, och bryter ned, som kinesisk vattentortyr, berättar Mia Makila i Folkbladet Östergötland.

Hon har drivit en podd om just psykisk misshandel, bland annat för att sprida information.

– Jag blev ganska rädd för hur stor kunskapslucka det är där ute, säger hon.

Luckorna är alltför uppenbara. Visserligen har ordet kvinnomisshandel varit på många politikers läppar på senare år – efter uppmärksammade mord. Men alltför ofta fastnar tanken vid huggar och slag. Inte ens inom vården finns tillräcklig medvetenhet om de trauman som kan följa på psykisk misshandel.

ANNONS

Forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid beskriver en nedbrytningsprocess, exempelvis genom sådan manipulation som kallas gaslighting, som leder till att offret börjar tvivla på sig själ och blir lättare att kontrollera.

Psykisk misshandel är den vanligaste formen av våld i nära relationer. Det är en form av våld som orsakar allvarlig skada. Därför föreslog utredaren att det ska betraktas som ett eget brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Regeringen har all anledning att gå vidare med utredarens förslag om lagskärpning.

Läs mer: De behandlar de som slår

Läs mer: Åklagare: ”Är du beredd att mörda någon hjälper inte ett förbud”

Läs mer: Jessica: Han var mer psykiskt sjuk än jag kunnat ana

ANNONS