Maria Haldesten: Läkemedelsbristen är inte värdig Sverige 2022

Oacceptabelt att livsviktiga mediciner kan vara slut på apoteken i Halland. Bristen lagerhållning måste lösas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 16/11. Desperata föräldrar som jagar Halland runt i hopp om att få tag på barnens livsviktiga medicin. Förtvivlade epileptiker som får stora anfall för att medicinen inte går att få tag på. Det finns gott om hjärtskärande berättelser från människor som drabbas hårt när apotekshyllorna gapar tomma.

– Tillgången på rätt läkemedel är naturligtvis viktig för alla som behöver dem. Men epilepsi är inte vilken sjukdom som helst. För en del kan det vara livsavgörande att få exakt rätt medicin och dos vid varje givet tillfälle. Annars kan patienten få fler och kraftigare epileptiska anfall, säger Bengt Eliasson. Han är ordförande för epilepsiförbundet - och tidigare halländsk riksdagsledamot för Liberalerna.

ANNONS

Epileptiker är en av de patientgrupper som drabbats särskilt hårt av dysfunktionell läkemedelsförsörjning.

Hur har det blivit såhär?

– Restnoteringarna har ökat av flera skäl. Ett är oro och krig i världen – som gör att det blir brist på vissa substanser. Ett annat skäl är att läkemedelsbolagen inte anmäler kommande brist i tid. Ett tredje att det saknas samordnad lagerhållning, konstaterar Bengt Eliasson.

Putins fel, men också vårt eget, alltså. Samordningsproblemen har delvis med avregleringen av apoteken att göra. En avreglering som ökat tillgängligheten på många vanliga mediciner, men som skapar bekymmer vad gäller andra.

Företrädare för apoteken hävdade nyligen i HN att de gör allt för att bistå drabbade patienter. Men så fungerar det inte alltid. Det är apoteket som "kontaktar förskrivaren" - utan det är ofta upp till varje patient att jaga läkare i sökandet efter nya recept. Och lagerstatusen i Fass, som patienterna ofta uppmanas att kolla själva, stämmer inte alltid.

– Det kan släpa med uppdateringarna i Fass. Och det är inte heller så att det alltid går att byta ut medicinen mot generiska varianter. För vissa patienter är det bara en enda, noga utprovad sort som fungerar, förklarar Bengt Eliasson.

ANNONS

Så hur löser man problemet?

– Vi ska ha ett möte med nya sjukvårdsministern, Acko Ankarberg Johansson, i nästa vecka för att prata om problemen. Förbundet efterlyser ett robustare system, vi måste tillbaka till bättre lagerhållning, säger Bengt Eliasson.

Och nog borde väl en rutinerad politiker, som varit talesperson i funktionshinderfrågor, kunna sätta press på regeringen?

Både pandemin och det pågående kriget har dessutom gjort det klart att detta inte bara handlar om att stärka vården för utsatta patientgruppen - det är också en civilförsvarsfråga.

– Jag tror vi behöver få tillverkningskapacitet i Sverige, säger Bengt Eliasson.

Eller åtminstone försöka säkra tillgången på medicin genom att återföra en del av den produktion som flyttats till låglöneländer tillbaka till EU!

Det bör dock göras klart att detta inte en fråga som får harvas i åratal i utredningar. För många är läget akut - och det krävs ett pålitligt ansvarstagande - från regioner, regering och övriga parter.

ANNONS