STOCKHOLM 2021-01-08
ÖB Micael Bydén 
Foto: Sofia Ekström / SvD / TT / Kod 30008
** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **
STOCKHOLM 2021-01-08 ÖB Micael Bydén Foto: Sofia Ekström / SvD / TT / Kod 30008 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen ** Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Lantbruket är en viktig del av totalförsvaret

Ledare 27/5. Sverige importerar omkring hälften av den mat som vi behöver. Det är en alldeles för hög siffra och i den nationella livsmedelsstrategin vill regeringen att importen ska minska och den så kallade självförsörjningsgraden öka. Det gläder förstås Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och på deras riksförbundsstämma häromdagen spädde överbefälhavare Micael Bydén på glädjen. Men mycket krävs för att det inte bara ska vara vackra ord och där finns en hel del kvar att göra, inte minst för regeringen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

ÖB:s budskap till LRF-ombuden var att det är viktigt att svensk åkermark bibehålls för att matproduktionen ska kunna fortsätta. Det handlar inte alls om att klappa bönderna på ryggen, utan om en viktig totalförsvarsfråga. För att ett land ska klara krig eller kris behövs inhemsk matproduktion. I dag är Sverige bara självförsörjande på morötter, socker och spannmål. Det skulle bli en rätt enahanda meny vid en avstängning.

Både det militära försvaret och lantbruket har en förståelse för att försörjning av olika varor är enormt viktiga för att ett land ska fungera. Micael Bydén ser också ett framtida samarbete mellan totalförsvaret och lantbruket och pekade på de goda erfarenheterna vid de stora skogsbränderna i Västmanland 2018, där många bönder hjälpte till på olika sätt, bland annat med transport av vatten i gödselspridare.

ANNONS

LRF ser en stor potential att öka produktionen av livsmedel. På organisationens hemsida finns en idékarta över var odlingen skulle kunna öka. Idékartan bygger på ett traditionellt tänkande och anknyter till hur produktionen av livsmedel ser ut i dag. Möjligheten att odla fisk i landburna system nämns inte och här finns en outforskad potential. Det kan möjligen vara en miss att fiskodling inte nämns, för LRF har medlemmar som ägnar sig åt fiskodling i gamla ladugårdar och organisationen stöttar pionjärföretaget Gårdsfisk genom att uppmuntra bönder att kontraktsodla för Gårdsfisk.

På marginalen finns också odlingar i städerna, och också dessa skulle kunna bli fler och större om LRF kunde se potentialen. Inte minst kan dessa odlingar vara som ambassader för lantbruket och landsbygden inne i städerna. Närproducerat efterfrågas av allt fler och det kan man verkligen kalla stadsodlat. Här finns också möjlighet för småbrukare att få direktkontakt med sina kunder med försäljning via Reko-ringar och gårdsbutiker.

LRF omfattar både stora koncerner, stora lantbruksföretag och den ekologiska bonden som odlar småskaligt. Det är sannolikt inte helt lätt att få småbönderna att känna sig hemma, men det är viktigt för hela Sverige med en stark bondeorganisation som klarar att föra talan för både stora och små företag. Det kan ibland innebära en organisation som står i spagat mellan olika intressen, smärtsamt men nödvändigt.

ANNONS
ANNONS