Muharrem Demirok, partiledare (C), håller sensommartal.
Muharrem Demirok, partiledare (C), håller sensommartal. Bild: Jakob Åkersten Brodén/TT

Katarina Erlingson: Ljummet skolförslag räcker inte för Centerpartiet

Kan Centerpartiet bli det nya skolpartiet? Att slopa den hårda betygsgränsen för godkänt kan tyckas ljummet, men är ett nödvändigt första steg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Skolan har varit en politisk tummelplats under årtionden, och Centerpartiet har sedan en tid försökt ge sig in på denna arena. Under Jan Björklunds tid som partiledare för Liberalerna hade partiet närmast ett ensidigt fokus på skolpolitik, men när han blev lämnade partipolitiken lämnades arenan öppen för andra partier.

Centerpartiet vill gärna tränga sig in på området med det de kallar ”varm liberalism” - det ska väl stå i kontrast till Liberalernas kravskola kan man tänka sig. Inför partiledare Muharrem Demiroks sensommartal på måndagen annonserades att det skulle presenteras en nyhet. Men det är inte lätt att få rubriker på en relativt svag nyhet när partiet samtidigt tillsatt fem reformgrupper som måste få en chans att göra sitt jobb.

ANNONS

Demirok ägnade halva talet till skolan och tillkännagav, något bombastiskt, att ”Sveriges framtid bygger vi i skolan”. Han har förstås rätt i sak, men när nyheten presenterades fick man snarare känslan av att ”det bidde en tumme”. Inte konstigt när partiet bakbundit sig själv i väntan på reformgruppernas resultat. Centerledaren vill göra upp med det svenska betygssystemet ”en gång för alla”. Det låter bra, men är förstås ogörligt. Skolan är en del av samhället och samhällsförändringar måste innebära att inget är hugget i sten. Inte ens betygssystemet. Det är inte realistiskt och heller inte önskvärt att skapa det perfekta betygssystemet, men nog har Demirok rätt i att det just nu är allt annat än perfekt. Kravet att slopa den hårda godkänt-gränsen, som hindrar många elever att komma in på gymnasiet, är förstås en bra början.

För att skolan är viktig, det måste alla hålla med Muharrem Demirok om. Det är fullständigt orimligt att Sverige underkänner flest elever i skolan - tio gånger så många som i den danska eller finska skolan. De unga som lämnar grundskolan utan fullständiga betyg är förfärande många. Den svenska skolan behöver definitivt en makeover. Det duger inte att som regeringen och de liberalpartistiska ministrarna lägga all skuld på skärmarna och lagstifta om en mobilfri skola. Det är ett plågsamt spel för gallerierna som inte leder till en förbättrad skola.

ANNONS

Den centerpartistiska reformgruppen ska lämna sina första förslag om ett halvår. Under ledning av riksdagsledamot Niels Paarup Petersen finns det anledning att tro att problemen åtminstone inte kommer att skyllas på skärmar och digitalisering - han är en av få riksdagsledamöter som är kunnig inom digitalisering och AI. Kravet att den hårda godkäntgränsen måste tas bort är ett litet tecken på vad som kan bli C-märkt skolpolitik framöver. Godkänt-gränsen är subjektiv, liksom mycket annat i skolans bedömningssystem. Men betygssystemet är definitivt inte det viktigaste för att få en bättre skola och det vet förhoppningsvis Centerpartiet.

ANNONS