Katarina Erlingson: Lundh behöver styra upp sin myndighet

Lag och ordning är det viktigaste politiska området för de svenska väljarna säger en väljarbarometer som gjorts på uppdrag av Sveriges Radio Ekot. Nästan en fjärdedel anser att dessa frågor är viktigast. Tidigare har sjukvården legat högst, men nu är det bara en femtedel av väljarna som tycker att vården är viktigast.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Rikspolischef Petra Lundh på besök i Varberg.
Rikspolischef Petra Lundh på besök i Varberg. Bild: Pär Lindqvist

Som man ropar i skogen får man svar, heter det i det gamla talesättet. När regeringspartierna med stödpartiet SD ideligen lyfter fram brott och straff som om inga andra frågor finns att diskutera är det knappast konstigt att väljarna också ser dessa frågor som viktigast.

Visst finns det stora problem med brottslighet och gängkriminalitet, det kan förstås ingen förneka, men det stora fokuset gör också att många människor blir oroliga. Inte bara de som bor i utsatta områden.

Rikspolischefen Petra Lundh besökte Varberg i veckan. Hon har snart suttit i ett år på sin post och börjar bli varm i kläderna, även om hon knappast var en duvunge tidigare. Hon verkar vara en bra rekrytering för en regering som propagerar för hårdare tag och ökade straff. Petra Lundh tycker att vistelseförbud är "jätteeffektivt", vilket låter som överord efter bara åtta månaders användning.

ANNONS

Hon lyfte fram gängens rekrytering av unga och pratade också om hur viktigt det förebyggande arbetet är. Liksom, glädjande nog, behovet av samverkan.

Det är uppenbart att samverkan behövs. När Stantons i Varberg blir lurade av skolungdomar som manipulerar swishbetalningar är det viktigt att alla parter gör vad de ska. Enligt Stantons delägare Marika Havasi blev hon uppmanad av polisen att kontakta skolan för att identifiera eleverna. Skolan kan inte lämna ut uppgifter ens till ett brottsoffer, det är förstås polisens uppgift att utreda brotten och inte skyffla över det på det utsatta företaget.

Rikspolischefen har en viktig uppgift att styra upp sin egen stora organisation så att polisen inte lägger ner förundersökningar direkt när anmälan kommit in. Det händer alldeles för ofta. Fallet med Stantons är förhoppningsvis ett missförstånd. Även om brottslingarna inte är straffmyndiga är det oerhört viktigt att agera snabbt. Förslaget från Marika Havasi att de borde få diska under en lunch som straff är lockande, men antagligen inte så lätt att få igenom.

Det är bra att rikspolischefen är ute i den så kallade verkligheten och träffar folk från olika branscher, inte bara från sin egen myndighet. Hon verkar fylla kostymen kring regeringens krav på hårdare tag, men verkar också ha en förståelse hur viktig samverkan är för att lyckas på sikt med att sänka brottsligheten. En god hjälp vore att ta bort sekretessen mellan myndigheter, men där har regeringen inte arbetat så snabbt som man gör i andra frågor. Man får hoppas att polisen i Varberg ändå kan prata med skolan för att få fast swishbedragarna i stan.

ANNONS
ANNONS