Hyresgästerna hakade på när fastighetsbolaget Fortinova ville sälja sitt hyreshus på Drottning Blankas plats. Senare visade det sig att två lägenheter var svartbyggda och den nystartade föreningen är grundlurad. – Vi går back varje månad eftersom vi inte får de intäkter vi förväntat oss, säger Erik Ruth, bostadsrättsföreningens ordförande.och kassören Samuel Zevenwacht
Hyresgästerna hakade på när fastighetsbolaget Fortinova ville sälja sitt hyreshus på Drottning Blankas plats. Senare visade det sig att två lägenheter var svartbyggda och den nystartade föreningen är grundlurad. – Vi går back varje månad eftersom vi inte får de intäkter vi förväntat oss, säger Erik Ruth, bostadsrättsföreningens ordförande.och kassören Samuel Zevenwacht Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Mardröm för den lilla bostadsrättsföreningen

Ledare 11/11. Som ledamot i en bostadsrättsförenings styrelse kan livet bli rätt spännande. Har du tur handlar det bara om att ventilationssystemet behöver bytas och då finns det kvalificerade firmor som kan göra jobbet åt föreningen. Eller så är det grannar som bråkar om vilken tid på dygnet det är lämpligt att renovera lägenheten, en konflikt som kan vara svår att lösa.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att ansvara för en bostadsrättsförening med allt vad där tillhör är allt annat än ett enkelt uppdrag. Det handlar om stora värden och det handlar om både dina och dina grannars pengar.

Det tar tid att sätta sig in i alla ansvarsområden som en bostadsrättsförening har och det kan ta några år att bli varma i kläderna. Att då meddetsamma bli inkastad i allvarliga problem kan sannerligen inte vara roligt för en styrelse. Detta har hänt den relativt nybildade föreningen Drottning Blanka i Varberg.

Från början var det bara hyresrätter i huset, men fastighetsägaren, fastighetsbolaget Fortinova, ville sälja huset till de boende genom att de skulle bilda en bostadsrättsförening. Här fick hyresgästerna, sedermera bostadsrättsinnehavarna, hjälp av en konsultfirma att ta sig igenom hela processen med att bilda föreningen.

ANNONS

Problemen visade sig när två nyrenoverade lägenheter i källaren visade sig vara svartbyggen. Det fanns helt enkelt inget bygglov, och det blev inget i efterhand heller. Nu sitter föreningen, som är liten, fast i hela tre olika tvister. Rimligen rena mardrömmen för styrelsen. Personen som köpte källarlägenheterna har förståeligt nog lämnat tillbaka lägenheterna till föreningen som inte kan använda dem för uthyrning utan bara som föreningslokal. Det blir en dyr lokal i längden.

Den tidigare ägaren, numera börsnoterade ägaren Fortinova, har missat eller förbisett att söka bygglov och det kostar nu bostadsrättsinnehavarna pengar. Därför är föreningen i tvist med Fortinova om att få tillbaka värdet på de två lägenheterna som inte går att använda. Och den tredje tvisten är med konsultbolaget som skulle hjälpa till.

Att sitta i en bostadsrättsförenings styrelse är mestadels ett ideellt uppdrag utan arvodering eller med en mindre summa i ersättning som inte motsvarar allt slit. Ett så stort företag som nu till och med är börsnoterat måste ta ansvaret för det som hänt. Det kan knappast vara föreningens fel att det blivit så här.

Att som ny förening med förmodat relativt oerfarna ledamöter i styrelsen hamna i en sån här situation måste vara en mardröm. Inte att undra på att bostadsrättsföreningar ofta har problem att rekrytera folk till styrelsen. Ansvaret och slitet är omfattande men betalningen närmast obefintlig.

ANNONS
ANNONS