Bild: Varbergs kommun

Maria Haldesten: Nyårskaos bör få Varberg att tänka om till nästa år

Vilka signaler sänds ut när idioter uppfattar ett offentligt fyrverkeri som en invit till blåljussabotage?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Stadens torg ska vara för alla, inte minst en nyårsafton. Barnfamiljer ska kunna gå dit utan oro. Unga som äldre ska kunna fira glädjen. Och om någon med dåligt ölsinne har blivit överförfriskad - då ska en rask knack på axeln av polisen räcka för att stävja stämningen.

I verkligheten ser det dock annorlunda ut. I Varberg blev en polisman i stället attackerad och sparkad på – medan han låg ned. Att den gränsen passerats, att våldsverkare fortsätter att sparka på ett offer som slagits i backen, är inte längre ovanligt. Många minns säkert den brutala misshandeln vid torggrillen för ett drygt år sedan - då ägarna blev brutalt attackerade av en grupp unga i 15-årsåldern.

ANNONS

Denna gång är en 18-åring är misstänkt för våld mot tjänsteman.

Nog för att poliser är vana vid visst handgemäng. Men när en polisman angrips på detta sätt passeras – återigen – ännu en gräns.

– Det är väldigt allvarligt att utöva våld mot en polisman som är i tjänst, konstaterar Anders Wiss, polisområdeschef i Varberg.

Den sortens brott har dock ökat i omfattning. I samband med bland annat urartade demonstrationer, eller insatser i utsatta områden, har blåljuspersonal angripits. Omfattningen har lett till välbehövliga straffskärpningar. Efter de kravaller som utbröt i samband med koranbränning i Örebro under valåret har 112 förövare dömts, några för grovt blåljussabotage

Blåljussabotage är när förövare stör polisens verksamhet, genom att på olika sätt gå till attack eller hota om våld. Att sätta eld på, eller skada polisbilar eller ambulanser räknas dit. Den som genom sina gärningar försvårar polisens arbete kan alltså ställas till svars. Men har insikten om detta sjunkit in?

Frågan behöver ställas när nyårsfirare i Varberg uppenbarligen får för sig att vända sina raketer mot poliserna i stället för mot natthimmeln.

– Det är en oroväckande utveckling. Vi har sett det i några år fast inte i Varberg. Som tur var träffades inte kollegorna, sade Anders Wiss.

ANNONS

Bilden bekräftas av rubriker om stökiga nyårsnätter i en lång rad andra städer, från Trosa till Berlin.

I Varberg vittnar även väktare om att de också varit måltavlor. Men även vanliga nyårsfirare utsattes för raketbeskjutning, exempelvis i Kungsbacka. Antingen för att de råkade komma emellan - eller för att vissa unga hallänningar uppenbarligen har en sjuk syn på vad som är "roligt".

Att människor på detta sätt visar sådan likgiltighet mot andras säkerhet och välbefinnande, gör att det finns skäl att ställa frågan om ett allmänt raketfirande alls bör uppmuntras. Visserligen säger polisen i Varberg att det skärpta regelverket minskat raketproblemets omfattning och att man kunnat beslagta pyroteknik från minderåriga. Men räcker det?

Projektkoordinatorn i Varberg, som stod tryggt på stadshusets balkong, uppfattade inget av stöket. Men rapporterna efteråt borde mana såväl henne som stadens ledning till eftertanke.

Om en offentlig fyrverkeritillställning riskerar att uppmuntra till missbruk, finns alla skäl för Varberg att fundera över om detta är vad skattebetalarnas pengar skall gå till.

ANNONS