Bild: Maria Haldesten

Maria Haldesten: Oärlig försäkran kan stjälpa populär C-kandidat

Hemlighetsmakeri hör inte hemma i en öppen partiledarprocess. Halland borde veta bättre.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Har valberedningen hästasovit?

Falkenbergspolitikern kan inte dölja sin besvikelse. Och visst är det uppenbart att viktiga frågor har besvarats onödigt sent.

Först strax före jul kröp Muharrem Demirok till korset och berättade skamset att han, för flera decennier sedan, hade dömts för ett par fall av misshandel.

Ett drängslagsmål i Lönneberga - eller Linköping - är förstås inget att yvas över. Men en rad partikamrater gav kandidaten klappar på axeln. Ungdomssynderna var ju sonade sedan länge!

Dessutom stod julen för dörren. Och centerpartister är kända för att äta mycket pepparkakor.

Samtidigt var det något som skavde, något som placerade synden i mer nutida operationsljus.

ANNONS

Detta något är en kandidatförsäkran.

– Man rycker inte på axlarna åt en försäkran, det är ett viktigt dokument, tillstår valberedningens ordförande Jan Andersson.

Den saken kan knappast ha gått Muharrem Demirok förbi.

I samband med försäkran lovar kandidaterna redovisa "historiska händelser som kan påverka förtroendet för mig som person" - för att de ska tåla granskning av allmänhet och media.

– I Halland tar vi oerhört seriöst på försäkran och ber alla att rannsaka sig själva. Men jag vet inte hur man gör i Östergötland, säger Henrik Oretorp.

Det blir lite av en retorisk fråga. Vilket distrikt, eller parti, vill inte försäkra sig mot skandaler? De tenderar ju att smeta av sig.

Kort sagt: Gamla synder ska inte behöva ligga någon till last - men partiet förväntar sig att ärlighet trumfar skamkänslor.

Murres problem är alltså inte främst de danska skallarna han utdelade i gymnasiet eller på studenthaket. Hans black om foten är ett alltför liberalt förhållande till ett löfte han avgivit i nutid inför riksdagsvalet.

Har den bristen påverkat de Hallandskommuner som haft "Murre" som favorit? Det är svårt att få svar. Falkenberg och Kungsbacka, som förordat Daniel Bäckström, är klädsamt öppna. Men exempelvis Varberg vägrar berätta vem man förordar.

ANNONS

– Det är mellan Bäckström och Demirok det står. Men eftersom Halland är delat vill vi - av respekt för kretsarna - inte avslöja vem distriktsstyrelsen förordar, säger Henrik Oretorp, distriksstyrelsens ordförande.

Så var det med den öppna processen.

Halland är dock inte Sverige. Elisabeth Thand Ringqvist må vara uträknad här, men det betyder inte att loppet är över.

Faktum är att en politisk kommentator i Aftonbladet spått att hon står sist kvar på pallen. Men vilken koll har stockholmsjournalister egentligen på livet utanför tullarna? Flera av dem tycks ha glömt den rasande stormen kring Elisabeth Thand Ringqvist och Skärgårdsstiftelsen - där hon visade sig vara centralist. Desto fler minns, delvis tack vare intern smutskastning från motståndarlägren, att Daniel Bäckström tvekade i HBTQ-fråga. Detta trots att han efteråt gav raka, tydliga svar.

Men låt säga att racet nu är nollat, efter att alla tre kandidater snubblat på olika stora hinder.

Då återstår att vikta deras styrkor och svagheter.

Och det återstår att bedöma vem som har bäst chanser att rädda partiets själ och försvara dess "raison d'être".

HN:s ledarsida har öppet och tidigt förespråkat Daniel Bäckström som rätt man för det jobbet.

Senast 20 dagar före extrastämman får vi veta vem valberedningen förordar. Det kan betyda att beskedet kommer fredagen den trettonde januari. Spänningen stiger.

ANNONS

ANNONS