Bild: Stefan Bennhage

Maria Haldesten: Region Halland sätter principen före hälsan

Inte ens den bäste läkare kan ta emot hur många patienter som helst. Obegripligt att regionen vägrar inse det.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 4/11. Är Moderaterna på Gotland tokar, som sätter den viktiga valfriheten på spel? Partikamraterna i Halland måtte tycka det, eftersom det listningstak som snart införs på ön bestämt ratas i Halland. Här nobbas vårdcentraler som befinner sig på bristningsgränsen. Beslutet är verklighetsfrånvänt.

Visst kan det låta bra när regionledningen i Halland högtidligt förklarar att alla patienter ska vara välkomna dit de söker sig. Men att in absurdum bekämpa listningstak är att spela ett högt spel med såväl patientsäkerhet som tillgänglighet.

Det är knappast för att skjuta sig själva i foten och stjälpa vårdvalet, som ju delvis är grunden för de privata vårdcentralernas existens, som pressade läkare har ansökt om listningstak. Deras ansökningar sker mot bakgrund av ett ohållbart högt söktryck. Både läkarnas fackförbund och pressade vårdcentraler har försökt tydliggöra varför systemet, i dagsläget, är ohållbart.

ANNONS

Att region Halland var en "historisk" föregångare vad gäller fritt vårdval, innebär inte att man måste blunda för de uppenbara baksidorna. Det är inte rimligt att tvinga en populär vårdcentral att ta emot fler patienter än personal och lokaler har kapacitet för.

Att priset då kan bli högt borde säga sig självt. Om läkare och sjuksköterskor ska behandla fler än de egentligen har tid för måste personalen ständigt jobba över - och dessutom lär vårdköerna växa.

Stressrelaterad ohälsa är inte något som vårdpersonal är immun mot. Tvärtom. Pandemin satte hela vårdapparaten under hårt tryck. Och förra året presenterade Svensk förening för allmänmedicin i Halland en undersökning som borde ses som en oroväckande varningssignal - en tredjedel av läkarna planerade att gå ner i tjänst eller säga upp sig på grund av för hög arbetsbelastningen.

Konsekvensen av regionens stelbenta hållning kan bli att flera populära vårdcentraler kanske inte ser annat råd än att bomma igen. De förhoppningar som fick läkare att starta eget grusas av ett system som indirekt straffar dem som gör ett alltför bra jobb.

Samtidigt påverkas förstås även regionens allmänna rykte som arbetsgivare när politikerna inte förstår att lyssna på rimliga krav.

Att regionens beslut färgas av en allmänt misstänksam inställning till privata rådgivare framgår av uttalanden från ledande politiker.

ANNONS

– Det får ju inte bli så att vårdcentraler bara fyller på med lätta patienter och väljer bort multisjuka, förklarar Tommy Rydfeldt (L).

Ett skäl att säga nej till listningstak är alltså att politikerna tror att läkarna är ute efter att utnyttja tillfället för att plocka russinen ur kakan. Därför vill regionledningen avvakta tills ett nationellt regelverk kommer på plats. Först då kan frågan tas upp för ny bedömning.

Än är dock inte sista ordet sagt. Regionbeslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten. Och visst vore det bra om någon eller några orkade driva frågan vidare dit.

ANNONS