Maria Haldesten: Ska Falkenberg offra elevhälsan för budgeten

Vilka elever ska betala priset? Är det Kalles kurator som ska ryka - eller Annas specialundervisning? Falkenbergs politiker bör ge besked

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Lagom till den delvis nedslående Pisa-mätningen, ryter Falkenbergs politiker ifrån. Men inte för att man vill att skolorna ska satsa ännu hårdare - så att fler elever faktiskt går ut nian med godkända betyg.

Nej, det är rektorerna som ska rätta in sig i ledet. Få kontroll på ekonomin som det så fint heter.

Flera av utspelen ger intryck av att skolledarna är ena riktiga Slösa - och att det är dags att kalla in en klokare Spara.

Och visst - om man serverar eleverna havregrynsgröt och ris varje dag kanske man får lite mer ordning på underskotten. Det har ju påtalats i debatten att barnen ställer lite för höga krav på varierad kost.

ANNONS

Sen kan man väl dra in på fritids? Har kidsen passerat lågstadiet är det väl bara att sätta en nyckel runt halsen och skicka hem dem?

Kuratorer? Bort med dem. Mår eleverna dåligt får de väl söka sig till vårdcentralen.

Och så stänger vi förstås resterande landsbygdsskolor och bussar ungarna till större enheter i stan.

Eller?

Exemplen kan låta överdrivna. Men problemet behöver sättas i perspektiv. För skrapar man bara lätt på ytan blir det ganska uppenbart att Falkenberg snarare satsar för lite på skolan än för mycket. Ta exempelvis det där med att nära trettio procent av eleverna lämnar nian utan godkända betyg.

Per Svensson (S) tillstår också att skolans underskott kan ha med ett ökat antal elever att göra. Och så har vi utbildningsskulden som följde på pandemin.

– Skolan har anställt upp med mer personal än tidigare. Nu finns det mindre resurser och då är det svårt att anpassa tillbaka, förklarar Per Svensson.

Men vill Falkenberg ens tillbaka? Är den extra personalen verkligen onödig?

Bara för ett par dagar sedan slog Attention larm om att elever med diagnoser som adhd får betala priset för alla effektiviseringskrav.

Det betyder - i slutändan - att det blir dyrare för samhället som sedan på annat sätt får kompensera för den utslagning skolan bidragit till.

ANNONS

Sveriges skolledare är lika bekymrade.

– Vi är nere på en så anorektisk organisation att det inte finns mer att ta av utan att det får direkta konsekvenser för eleverna, säger en ledamot i facket i Halland.

Sug på den en stund, Sandra Johansson (M).

Är det verkligen läge att för en anorektisk organisation "poängtera hur viktigt det är med god ekonomisk hushållning"? Eller tänker hon sig att, likt partikollegan Mikael Svensson föreslagit, göra processen kort med fler skolor i Falkenbergs inland?

Hon har rätt i en sak. Fast hon vinklar fel när hon betonar att det inte går "att lägga sig på marginalen".

Det duger inte att släppa taget om elever som ligger på marginalen för godkänd.

Det går inte att släppa taget om alla de elever som lider av oroväckande psykisk ohälsa.

Det går inte att släppa taget om alla de barn som kommer hungriga till skolan.

Det går inte att släppa taget om elever.

Det funkar inte att prioritera budget framför skollagens efterlevnad.

Inse det.

Annars kommer Falkenberg att svika fler elever.

ANNONS