Maria Haldesten: Skicka lagmännen till Ungdomsmottagningen

Stor skam att ett hårresande domslut har gjort snippa till ordet för dagen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

– Det är ett vedertaget begrepp för hela det kvinnliga könet. Pratar man om snippa vet alla unga vad det är. Det är det ord vi lär våra barn redan från förskolan, säger Marie Polding, avdelningschef för ungdomsmottagningen i Varberg och Falkenberg.

Tänk om de okunniga lagmännen hade bemödat sig att ringa dit. Då hade en våldtäktsman kunnat få ett rättmätigt straff.

– Det vore spännande att höra om han vet vad snopp är? säger barnmorskan Sofia Strandvi skarpt.

Mannen hon syftar på är hovrättslagmannen Åke Thimfors.

När han ställdes mot väggen av SVT, för det orimliga som hänt i hovrätten, förklarade han ståndaktigt att i hovrätten "kan man inte chansa".

ANNONS

Ändå vad det precis vad som skedde. Lagmännen fumlade med en ordbok, hittade en tveksam beskrivning av snippa som liktydigt med könets yttre delar, och gissade att det fanns en oklarhet i begreppet.

- Snippa det enda ord yngre barn använder. Men även lite äldre ungdomar kan mejla oss och be om hjälp för att "de har besvär med sin snippa", understryker Sofia Strandvi.

Begreppet snippa, som har drygt 20 år på nacken, borde alltså inte kunna missförstås. Det också vad en rad jurister i efterhand har påtalat, inklusive den tillförordnade hovrättsassessorn Julia Cedergren. Hon hade en skiljaktig mening och ville fastställa tingrättens dom om två fall av våldtäkt mot barn.

Ändå sitter alltså en halländsk familj och känner sig både arg och förtvivlad. Deras lilla flicka har, istället för rättvisa, blivit utsatt för en ännu en kränkning.

– Jag hoppas verkligen att domen överklagas till HD, annars blir det förödande för barnen, säger tidigare kriminalkommissarien Inger Ohlsson, som i flera decennier arbetat med utredningar av sexualbrott.

Hon har rätt. Nu ställs åter frågan om det ens är idé att anmäla sexuella övergrepp? Och det finns en risk att mörkertalen stiger.

– Det ingår i våra rutiner att fråga om våldsutsatthet varje gång vi möter ungdomar. Oftare än vi skulle vilja möter vi flickor som utsatts för sexuella övergrepp.

ANNONS

På ungdomsmottagningen har de dock ett gott samarbete med polisen och kan hjälpa till med att ta de kontakter som behövs.

– Vissa är oroliga för processen och frågar om den kommer att bli tagna på allvar, säger Marie Polding.

Att en pedofil kan slippa undan på grund av hårklyverier om ett ord kan förstås bidra till att öka den oron.

Samtidigt poängterar chefen för ungdomsmottagningen att fler, inte minst sedan #metoo, har börjat bli tryggare med att sätta gränser och se rätten till sin egen kropp.

– Vi har ett stort ansvar, att prata våld i nära relationer. Vi måste våga ställa frågor och våga lyssna på de unga, under stryker Marie Polding.

Desto sorgligare då att majoriteten i en hovrätt inte förmår ta in ett barns vittnesmål. En tröst i eländet är att den proteststorm som uppstått, under hashtaggen #jagvetvadensnippaär, kan bidra till allmän upplysning.

ANNONS