Muharrem Demirok, C-ledare.
Muharrem Demirok, C-ledare. Bild: Centerpartiet

Katarina Erlingson: Skolan handlar inte bara om sommarlovet, Demirok

En försöksballong. Så kan man antagligen förklara Muharrem Demiroks (C) utspel om att sommarlovet borde kortas ett par veckor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

– Det här är en matematik som är svår att få ihop, särskilt om du är ensamstående förälder. Sommaren innebär också att svenska elever tappar i kunskaper, särskilt läsförmåga. Det påverkar särskilt de barn som inte har svenska som modersmål, säger Muharrem Demirok i ett pressmeddelande.

Utspelet fick genast mothugg av Sveriges Lärare, det nya hopslagna fackförbundet. Dess ordförande Åsa Fahlén avfärdade det som "ett lösryckt förslag" och menar att lärarna främst behöver ökade resurser.

Partiledaren själv är också medveten om att skolan behöver breda satsningar och reformer.

-Jag tror inte att något enskilt förslag kommer lösa de utmaningar svensk skola står inför, skriver Muharrem Demirok på sin Facebooksida.

ANNONS

Att det "lösryckta" förslaget kommer nu beror på att Centerpartiets riksstämma närmar sig. Sista helgen i september ska partiet bland annat besluta om ett nytt skolprogram. Likt alla partier, liksom regeringen, släpper man olika förslag då och då för att totalt sett få mer uppmärksamhet. Nackdelen med det är att helheten riskerar att försvinna.

Och några radikala förändringar ser det inte ut att bli. Demirok skriver på Facebook att några förslag är "fler lärare, satsningar på arbetsmiljön, en förbättrad och mer rättvis skolpeng, begränsad möjlighet för skolföretag att plocka ut vinst och mer tid för elevernas lärande". Förslag som liknar vilken skolministers som helst de senaste decennierna, där vinstbegränsning egentligen är det enda nya för Centerpartiet.

Ska Centerpartiet lyckas bli det nya skolpartiet, som man verkar ha ambitioner att bli, gäller det att föra en politik som är något annat än Jan Björklund 2.0. Det duger inte att lappa och laga i det befintliga systemet - svensk skola behöver ett omtag.

2012 var Centerpartiets idéprogramgrupp radikala i sitt förslag till nytt partiprogram och krävde läroplikt i stället för skolplikt. Tyvärr försvann förslaget innan det fick diskuteras på stämman. Själva lärandet behöver komma i centrum av debatten, inte var undervisningen ska bedrivas. Genom att skifta fokus och göra en så kallad synvända kan det komma mer spänst i den svenska skolpolitiska debatten. I dag blir det lätt organisationsform och lärarnas arbetsmiljö som diskuteras. Det sistnämnda är förstås viktigt för att bra undervisning ska kunna bedrivas, men fokuset behöver skifta till barnen. Hur är deras arbetsmiljö? Hur kan undervisningen bedrivas på bästa sätt för det enskilda barnet?

ANNONS

Centerpartiet behöver mer intresseväckande förslag än längden på sommarlovet. Att vända perspektivet i skolpolitiken till barnen är svårt rent kommunikativt, men är nödvändigt för att Sverige ska komma ur en skolpolitik där man trampat på samma fläck sen urminnes tider.

Läs också: Lärande borde vara viktigare än skolan

ANNONS