Katarina Erlingson: Söderskolan kan vara lösning för trånga Hjortsbergsskolan

Skolan är på alla politikers läppar. Utspelen haglar, särskilt på riksnivå även om det är på kommunal nivå som skolan styrs. Trots att skolan kommunaliserades för över 30 år sedan har staten fortfarande stor makt över skolans utveckling.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Bild: Fredrik Wirbing

Förslagen handlar om allt från det lilla till det stora. Från mobiltelefoner i klassrummen till det nya förslaget om att göra grundskolan tioårig. Det blir alltid rubriker när skolor går med underskott, vilket är begripligt då skolan påverkar alla familjer med barn i skolåldern.

Oron hos fackförbundet Sveriges Lärare i Varberg är befogad när det ska ske besparingar på 50 miljoner inför nästa år. Ska det bli nedskärningar på personal eller ska skolor läggas ner? Alla kommuner har i princip samma problem och det finns inte så många lösningar.

Skolan är viktig för alla barns utveckling. Det är stökigt i många skolor och då är det viktigt att det finns tillräckligt med vuxna för att klara av att lösa besvärliga situationer. Dessutom behöver dessa vara motiverade för sitt viktiga uppdrag. Som rektorn för en skola i Halmstads kommun sa på P4 Halland häromdagen, det krävs jävlar anamma och att man ser barnen som utmaningar och inte problem.

ANNONS

Ingen kan göra något åt är den demografiska utvecklingen, åtminstone ingen quick fix. Barnkullarna minskar och då tvingas kommuner minska personalen och antalet skolor. Det är knappast läge att bygga nya skolor, även om vissa behövs när man samtidigt bygger nya bostadsområden. Det är svåra politiska överväganden.

Nyligen lämnade Centerpartiet i Falkenberg in en motion till kommunfullmäktige där man föreslår att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att se över skolans upptagningsområden. Partiet ser framför sig att några av Hjortsbergsskolans elever i stället ska kunna gå på Söderskolan i Heberg. Det är högst rimliga tankar. Det finns gott om plats på Söderskolan och Hjortsbergsskolan är redan i dag trång. Utbyggnadsplaner finns, men det är förstås slöseri med skattemedel att bygga nytt eller bygga till när det kan finnas andra alternativ.

Förslaget kommer förstås inte tas väl emot, åtminstone inte av de styrande i Framtid Falkenberg. Undantaget är antagligen de som bor i den södra kommundelen. För dessa är vana vid att pendla in till stan, både barn och vuxna. Av någon anledning är den enda milen mellan Hjortsberg och Heberg längre på ena hållet än på det andra. Men i en tid när barnkullarna minskar gäller det för politikerna att ha is i magen och förstånd att vara rädd om skattebetalarnas pengar. Det kan rentav vara en fördel för stadsbarnen att komma till Söderskolan och miljön däromkring. Kanske senare skolstart på morgonen och samordnad direktbuss kan kompensera för avståndet.

ANNONS

I en tid när skolan är viktigare än någonsin för att fostra kommande generationer är det avgörande om politiker vågar tänka utanför den berömda boxen. Om bussning är en helt omöjlig tanke kan kanske undervisning i tvåskift vara tänkbart. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och önsketänka - barnkullarna minskar i tydlig takt och det är bara att förhålla sig till det.

ANNONS