Katarina Erlingson: SOK ger bort svenska OS-platser i onödan

Byråkrater existerar även inom idrottens värld när SOK sätter hårdare regler än nödvändigt för att få kvala till OS. Förbundskaptenerna borde ha större makt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Två medaljer av bronsvalör redan de första dagarna av OS i Paris. Då är Sverige en god bit på väg till Sveriges Olympiska Kommittés, SOK, mål på tio medaljer och allt borde vara frid och fröjd. Förhoppningsvis är OS-truppen full av taggade idrottare, som inget annat vill än att ta medalj, men på hemmaplan finns ett gäng friidrottare som är arga och besvikna.

Det är SOK som beslutar vilka som ska få åka till OS och i år är uttagningsreglerna delvis annorlunda, vilket drabbar framför allt friidrottarna. Den internationella OS-kommittén, IOK, har en kvalgräns, men SOK har valt att ha hårdare regler. Det har föranlett kritik inte bara från idrottarna själva utan också från ledare i Norge som kallar SOK:s beslut för “hårresande” och att SOK får göra som de vill. Det stora problemet när Sverige avsäger sig platser i OS är att de i stället går till någon lägre rankad från ett annat land. Det är till nackdel för Sverige som idrottsnation och kan väl knappast vara kommitténs avsikt?

ANNONS

För en utomstående verkar SOK bestå av byråkratiska småpåvar, även om man hänvisar till att det är årsmötet som beslutat om uttagningsreglerna. Det är framför allt Friidrottsförbundet som klagar, vilket kan bero på att det är friidrottarna som drabbas. När förbundskapten Kajsa Bergqvist tar ut en trupp borde det vara upp till henne så länge idrottarna når över den internationella kvalgränsen. Att Sverige har egna och hårdare regler påminner alltför mycket om samma sorts obegripliga duktighet som visas i politiska sammanhang. Det händer alltför ofta att regeringen överimplementerar EU-direktiv. Är det samma sorts byråkrater i SOK som finns i övriga statsapparaten? Man kan undra. Det är visserligen personer med bakgrund i olika specialförbund inom Riksidrottsförbundet, men den aktiva tiden verkar långt bort för många.

Att OS-deltagarna inte heller får veta om de är uttagna förrän bara drygt två veckor innan tävlingarna startar kan knappast vara bra för uppladdningen och förmågan att ta medalj. För att inte tala om dem som klarat den internationella kvalgränsen redan tidigt på säsongen och därmed tror att de ska få vara med i OS-truppen. Besvikelsen för dessa vid ett nej från SOK riskerar att förstöra resten av säsongen. Maktfaktorn SOK måste utvärdera sitt arbete och tänka om inför nästa olympiska spel - idrottarna är inga leksaker som man kan behandla hur som helst.

ANNONS

ANNONS