Maria Haldesten: Spännande pulshöjning för demokratin i Varberg

Demokratin behöver både värnas och vitaliseras. Fler har skäl att känna sig kallade!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 17/9. Ta inga friheter för givna. Ta inte demokratin för given. Engagera dig - gå med i ett parti!

Med stort patos, framförs dessa viktiga budskap från scenen på Varbergs teater.

Det är demokratidag. Och en liten, men naggande god publik lyssnar noga till den sakkunniga föreläsaren Edna Eriksson.

Samtidigt, i en helt annan del av Varberg, sitter nygamla och helt nya partister och samlar sig efter en omtumlande presentation. Ett nytt lokalt parti, Varbergspartiet, har sett dagens ljus. Företrädarna är taggade.

Fullt lika glada är kanske inte de forna partikamrater som nu får smälta en uppseendeväckande avgång.

ANNONS

Att Liberalerna är djupt splittrade efter partiledningens sorgliga vägval är dock ingen hemlighet. Känslan av hemlöshet uttrycks i slutna facebookgrupper - och den demonstreras i en talarstol en septemberkväll i Varbergs fullmäktige.

När Michael Bonde tar farväl av Liberalerna gör han det med besked. Hans familjehistoria förklarar dock mer än väl varför det bär honom emot att Liberalernas ledning står beredd att samarbeta med nyss-nazister.

Den beteckningen retar många sverigedemokrater. Men när partiledaren gick med i Sverigedemokraterna låg partiets nazistiska och fascistiska rötter fortfarande i öppen dager.

I dag har SD städat ut en del. Men framförallt har partiet blivit bättre på att putsa fasaden - nu med indirekt hjälp av M, KD och L.

Betyder det att den liberala demokratin är hotad, eller att trettiotalet går igen? Det finns skäl att varna för det. Men författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink håller inte med om det senare.

– Eländet och missförhållandena var betydligt större då. Nutiden kan inte liknas vid dåtiden. Och vi skall inte skrämma folk att tro det, för rädslan är farlig, förklarar hon för Varbergspubliken.

Samtidigt är varningssignalerna ett faktum. I förordet till den svenska översättningen av "Facism, en varning”, skriver fd utrikesministern och FN-ambassadören Madeleine Albright om tendenser - som påminner om händelser kring andra världskriget:

ANNONS

"Är vi på väg dit igen? Enligt mig beror svaret på den frågan av hur vi tolkar tecknen vi ser, kvaliteten på våra ledare och de val som vi själva har modet att göra."

Edna Eriksson understryker att det är viktigt att inse att fascism och nationalism åter letar sig i politik och samhälle.

Att känna igen varningstecknen och inse vikten av att handla är inte detsamma som att sprida rädsla. Det skall snarare ses som ett sätt att väcka kamplust och vilja att engagera sig, inte minst politiskt.

Det steget tar nu Varbergsförfattaren Emma Steinwall, som sitter i publiken på demokratidagen.

Vilka hot ser hon mot demokratin?

– En brist på kunskap som får folk att tro på opålitliga källor. Och likgiltighet. Den lämnar arenan fri åt dem som har en odemokratisk agenda. När jag blir gammal vill jag inte sitta och säga att "vi såg vad som höll på att hända men gjorde inget", förklarar hon

Därför blir hon kandidat i riksdagsvalet för Centerpartiet.

– Jag har alltid varit liberal i hjärtat, och när jag tittar på startfältet så är det enkelt för mig att välja vilket lag jag vill spela i, förklarar hon.

I ungefär samma veva lämnar alltså en annan liberal sitt gamla lag för att starta nytt. Samtidigt lovar Michael Bonde att visa respekt för det mandat han sitter på. Det är viktigt. Politiska vildar finns lite varstans i politiken. Hur demokratin påverkas avgörs av hur "vildarna" hanterar sin "frihet". Men att Bonde skulle följa sitt samvete snarare än partipiska när det kommer till byggnationsfrågor tvivlar nog ingen på.

ANNONS

Den som vill ta pulsen på demokratin i Varberg just nu kan konstatera att den nyss gått upp. Att nya krafter tillkommer och nya partier startar är ett sundhetstecken. Även om lokala partier tenderar att ha en kort levnadscykel.

Men tänk om det blir som i Göteborg? undrar någon nervöst.

Där kan Demokraterna sägas ha både livat upp och ställt till det, beroende på perspektiv. Och nu skakas partiet av inre stridigheter. Men samtidigt har Demokraterna, som alla lokala partier, givit nya alternativ till väljare som tröttnat på det gamla.

Lokala partier kan vitalisera demokratin. Nu har Varberg begåvats med ännu ett. Det bäddar för en spännande valrörelse.

ANNONS