Katarina Erlingson: Stenkils eftermäle blir hon-som-svek-klimatet

Tvärstopp för förnyelsebar energi. Det blir följden av Varbergsalliansens politik i förslaget till ny översiktsplan. Det är oansvarigt, hårresande och det är att backa in i framtiden. Är det eftermälet du vill ha när du lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande, Ann-Charlotte Stenkil?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
Delar av Varbergsalliansen med Ann-Charlotte Stenkil (M) i spetsen.
Delar av Varbergsalliansen med Ann-Charlotte Stenkil (M) i spetsen. Bild: Annika Karlbom

På fullaste allvar föreslår Varbergs ledning att inga nya vindkraftsparker på land eller till havs ska tillåtas. Till havs så långt som kommunen har rådrum, utanför det har staten ansvar. Om nu det gör så stor skillnad i praktiken med en regering som har samma partier i styret som Varbergsalliansen har: KD, L, M och SD. Med stöd av Varbergspartiet.

Dråpslaget mot förnyelsebar energi fortsätter i Varbergsalliansen förslag till ny översiktsplan. Man vill inte heller tillåta nya solcellsparker och skyller på att man värnar jordbruksmarken. Förslaget får berättigad kritik av bland annat solcellsbranschen.

Södra Sverige behöver all elproduktion man kan få, men Varberg tänker alltså inte dra sitt strå till stacken. Kommunen skjuter ifrån sig ansvaret genom att totalvägra vind och sol. Kärnkraft är det enda som duger för Varbergsalliansen och man sätter uppenbarligen allt sitt hopp till en utbyggnad vid Ringhals.

ANNONS

Samtidigt som Varberg och Sverige backar in i framtiden tar andra länder över den ledartröja av förnybar elproduktion som tidigare tillhört Sverige. I Danmark och Storbritannien stängs de sista koleldade värmeverken. I Storbritannien har man dessutom stängt 26 av 33 kärnreaktorer sedan 2000. Kina används ofta att klaga på i energisammanhang, men de fossila koldioxidutsläppen i Kina minskar och landet har redan nått sitt mål för 2030 när det gäller förnybar el. I USA har tillverkningen av solceller ökat kraftigt och i Australien kommer energin till 75 procent från sol och vind.

Att kategoriskt avfärda sol och vind är ansvarslöst. Varje ansökan och plats borde behandlas var för sig, ingen plats är den andra lik. Sverige behöver mer elproduktion nu, inte om tio år när det i bästa fall kan bli ny kärnkraft. Att inte samtidigt välkomna alla ansökningar om förnybar energi är ett svek mot kommande generationer och sätter dessutom Sverige i en dålig dager.

Både fossil energi och kärnkraft ger negativa effekter som man skjuter över på framtida generationer. Det är sorgligt att de styrande i både regeringen och Varberg har så uppenbara skygglappar och som tror att kärnkraft är lösningen på allt. För att i någon mån kompensera för det katastrofala beslutet måste kommunen sätta högsta fart med att installera solceller på alla sina tak, och förenkla för industrier att göra detsamma.

ANNONS

Ann-Charlotte Stenkil (M) väljer att avsluta sin politiska karriär genom att lägga en våt filt över förnyelsebar energiproduktion. Det är en skam både för henne och för Varbergs kommun. Kommuninvånarna och företagen i Varberg förtjänar bättre.

ANNONS