Katarina Erlingson: Stölderna inte enda problemet i Veddige

Stöld av narkotikaklassat läkemedel hos äldre hemtjänsttagare. Det är tyvärr varken första eller sista gången det inträffar, men det har betydelse hur chefer och hemtjänstpersonal agerar efteråt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Inom hemtjänsten i Veddige är det turbulent efter att en anställd upptäckt att medicinkapslar var uppbrutna, innehållet borta och kapslarna ihopsatta igen för att taffligt försöka dölja brottet. Detta upptäcktes hemma hos två olika hemtjänsttagare, men med samma medicin: oxynorm som är narkotikaklassat. Sammanlagt 140 kapslar hade tömts på innehåll.

Den anställde rapporterade till sin chef, men någon polisanmälan blev inte gjord förrän efter en vecka. Det blev inte ens någon förundersökning, polisanmälan lades ner direkt. Hemtjänstchefen säger att det egentligen är kunderna som ska göra polisanmälan eftersom brotten skett i deras hem. I sak har chefen kanske rätt, men det är svårt att begära av svårt sjuka och äldre personer att de ska ta sådana initiativ.

ANNONS

Att polisen lägger ner utan att undersöka närmare är tyvärr inte förvånande, men icke desto mindre upprörande. Men det verkar inte som att man kan skylla på enbart polisen i de här fallen. Det finns tydligen möjlighet att se vilka som tagit sig in till vårdtagaren och vid vilken tidpunkt detta skett. Det borde chefen ha tagit reda på och lämnat över till polisen.

Det har förekommit stölder av läkemedel fler gånger och på fler enheter så det vore på sin plats att ledningen tar krafttag för att förhindra upprepningar. Det räcker uppenbarligen inte att polisanmäla utan socialförvaltningen behöver lämna uppgifter till polisen som gör att brotten kan bli enklare att lösa.

Inte nog med att patientsäkerheten blir lidande när vårdtagarna inte får någon medicin alls eller rentav fel medicin. Osäkerhet och rädsla sprider sig förstås, inte bara hos vårdtagarna utan också inom personalgruppen. Vem i personalgruppen har stulit medicinen? För mycket pekar på att det är någon anställd som gjort det. När sedan cheferna inte hanterar stölderna på tillräckligt stort allvar blir det ytterligare lök på laxen. Den person som upptäckte stölderna har stängts av från sitt arbete av andra anledningar och, som det verkar, inte med koppling till stölderna. Men det blir förstås grogrund till rykten och oro i personalgruppen.

ANNONS

– Personal upplever att man kan få repressalier eller få till sig att man inte ska skriva tillbud eller anmäla en arbetsskada. Det är ju väldigt tråkigt om det är så, säger Ing-Marie Åkesson, vice ordförande på Kommunal i Varberg.

Det är alltså uppenbart att hemtjänsten i Varberg inte bara har problem med stölder av läkemedel. Det är nödvändigt att det blir lugn och ro i personalgruppen för att vårdtagarna ska kunna känna sig trygga. Cheferna behöver visa att de är kapabla och ta krafttag för att lösa problemen. Kanske kommer stölderna på köpet att upphöra.

ANNONS