Theodor Coppen: Sverige sätter riktningen för EU:s krisande ekonomi

Konkurrenskris. Det är det senaste modeordet bland politiker i Europa när kontinenten halkar efter ekonomiskt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Efter en tid av svaga tillväxtsiffror har beslutsfattarna i Bryssel agerat på klassiskt kommissionsmanér genom att beställa en rapport, av ingen mindre än "Super" Mario Draghi. Den tidigare chefen över den europeiska centralbanken under eurokrisen och senare premiärminister i Italien under coronapandemin är rätt man vid rodret.

Draghi har presenterat en rafflande rapport, en kompass för den nästkommande EU-kommissionen att använda. Med styrman Draghi kommer den att vara ett viktigt underlag för byråkraterna i Bryssel när de sätter kursen för skeppet Europa.

Delar av innehållet känns igen. Som att energikrisen slukar privat kapital när företag i Europa betalar 2-3 gånger mer i snitt för elen än motsvarigheter i Kina och USA. Eller att EU:s behov av råvaruimport är en sårbarhet. Idag står unionen för sju procent av den globala produktionen av kritiska råvaror, men dubbelt så stor andel av den globala ekonomin. Lite fler litiumgruvor hade alltså inte skadat. Det intressanta är dock reven under ytan. Till exempel att bilindustrin håller på att baxna under kraven på omställning. Europeiska biltillverkare har svårt att möta krav på elbilar med AI-inslag från konsumenterna. Siffrorna talar klarspråk. 2017 såldes cirka 7,5 miljoner bilar till andra länder, mot knappt 6,3 miljoner 2022.

ANNONS

Samma historia utspelar sig inom läkemedelsindustrin. Idag står europeiska läkemedelsföretag för 22 procent av försäljningen i Europa medan de amerikanska konkurrenternas andel vuxit till 44 procent, och ser ut att bli än större framöver.

Regler, regleringar och riktlinjer är rovdjur med tillväxten som villebråd, om man ska tro siffrorna. 150 miljarder euro eller 1.3 procent av EU:s BNP.

Över 13000 nya regelpaket har lanserats på europeisk nivå under åren 2019 till 2024, mer än dubbelt så många som kongressen i USA lyckades klämma ut. Fler lagkrav för företag som kostar – för företagen. Till exempel att AI-företag tvingas anställa jurister för att läsa lagen medan konkurrenten på andra sidan havet håller anställningsintervjuer för kodare i San Francisco. Eller inte ens startar upp. Tillväxten betalar priset.

Därmed inte sagt att fler lagar inte kan vara av godo, men man bör ha i åtanke att de för med sig kostnader. Land kan både med lag byggas och regler rivas.

Så borde besättningen förbereda sig på en eventuell förlisning? Nja, inte riktigt än. Den franske filosofen Edgar Morin sa en gång att ordet “kris” är det moderna samhällets idiom. Det är alltså alltid kris. Men med det sagt: motvinden ligger på. EU har en betydligt lägre tillväxt än USA.

ANNONS

Samtidigt finns det ljustecken, inte minst för Sverige som lyfts som ett gott exempel för resten av unionen. Stora satsningar på forskning, en framgångsrik start-up-rörelse och en högproduktiv tekniksektor. Draghi är tydlig: Sverige är ett segel för skeppet Europa.

Kanske är det rapportens viktigaste lärdom för oss svenskar. Trots några år av rubriker om skjutningar och ett sönderslitet samhälle. Sverigesuccén förblir. Smaka på ordet. Sverigesuccé. Det borde användas oftare.

Theodor Coppen
Liberala Nyhetsbyrån
Theodor Coppen
ANNONS