Lussekatten på bilden är skribentens älskade familjemedlem Fluffen.
Lussekatten på bilden är skribentens älskade familjemedlem Fluffen. Bild: Maria Haldesten

Maria Haldesten: Var priset för den söta lussekatten högt nog?

Naiva – eller dumsnåla – svenska köpare göder hänsynslösa smugglare. Att EU jobbar för regelskärpning är välkommet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Keldjur kan göra underverk. En mjuk katt kan ge en ensam människa livsglädjen åter. En snäll assistanshund kan hjälpa ett barn att läsa. Så det är inte så konstigt att djuren är eftertraktade. Men svenskarnas djurlängtan skapar också problem. Godtrogna - eller dumsnåla - köpare göder internationella, kriminella nätverk.

Smugglingen av hundar och katter har ökat explosionsartat på senare år. Verksamheten har visat sig lukrativ, särskilt som införselkontrollen är alltför svag.

Katter och hundar, ofta med ursprung i Ryssland och Belarus, förs in till Sverige och Europa med förfalskade veterinärintyg och vaccinationsbevis. Den oroväckande omfattningen blev tydlig i samband EU:s samlade aktion mot den illegala handeln, under 2022-2023.

ANNONS

Kommissionen konstaterar att den nuvarande EU-lagstiftningen inte ger hundar och katter ett tillräckligt gott skydd. Lagarna skiljer sig också åt mellan olika EU-länder. Därför föreslår kommissionen nya, enhetliga djurskyddsnormer och skärpt kontroll, både av smittskydds- och djurskyddskäl.

"Ovaccinerade eller sjuka djur kan bära på och sprida sjukdomar som kan påverka människors hälsa och kräva administrering av antibiotika, vilket ökar risken för antibiotikaresistens", varnar kommissionen i ett pressmeddelande.

Förslagen, som förhoppningsvis tar väl emot, är nu ute på remiss till medlemsländerna. I Sverige ansvarar Jordbruksverket för att ta emot synpunkter från myndigheter, intresseorganisationer och enskilda djurägare.

På flera punkter ligger Sverige redan i framkant. I år blev det exempelvis obligatoriskt att registrera och id-märka alla katter, födda från 2008 och framåt.

Av statistiken för Halland framgår att det nu finns 14 135 katter registrerade. 2148 jamare bor i Falkenberg och 2952 i Varberg och allra flest lystrar till namnet Sigge. Föga förvånande är bondkatten vanligast.

Men kommer det att gå att få en lagårdskorsning för en spottstyver i framtiden?

Sannolikt - även om det finns skäl att markera att även en vanlig bondkatt bör betinga ett visst värde. (Sedan många år kräver Blocket ett minimipris på 500 kronor) Kommissionen understryker att den som bara håller ett litet antal djur - och levererar "sporadiskt" kommer att undantas från regelverket. De skarpa kraven ska riktas mot uppfödare, säljare och djurbutiker. De förväntas bland annat att ser till att katten är chipmärkt, så att den kan spåras.

ANNONS

Den som vill köpa en populär raskatt, som Ragdoll, Maine Coon och Norsk skogkatt, har dock också ett ansvar för att vara noga med affären. Ett "underpris" från säljaren på facebook bör ses som en varningssignal - inte en sällsynt bra affär.

Framförallt bör dock fler kattägare se till att registrera sin katt. Enligt Jordbruksverket är tre av fyra av landets alla katter fortfarande är "hemlösa". Det betyder att endast en fjärdedel av Hallands alla katter registrerats.

Skärpning, kattägare!

ANNONS