Maria Haldesten: Varberg en superkommun - Falkenberg en skitstad?

Urspårat bråk om bajs är ingen skitsak. Det ger Falkenberg dåligt rykte.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Två halländska kommuner kan resa från Almedalsveckan med flaggan i topp, Kungsbacka och Varberg. Att den sistnämnda har vunnit för tredje gången har inte bara med guldläget att göra - men visst bidrar det till att locka fler att såväl flytta hit som att besöka staden.

Sett till läget ligger Falkenberg förstås inte långt efter. Men den gångna veckan har den pågående fekaliestriden kastat en oväntat lång sommarskugga över kuststaden. Och nog skavde det lite extra att en Falkenbergspolitiker vittnade om hot och hat, just som demokratifesten inleddes. Det senare i ett Almedalen som fortfarande minns förra årets terror.

ANNONS

Att Rebecka Kristensson (S) har tvingats lyssna på invånare som hotat skita i hennes trädgård ligger förstås inte i paritet med dödshot. Men den urspårade samtalstonen är ett oroväckande järtecken i tiden. I synnerhet som även tjänstepersoner har hängts ut och angripits efter beslutet att dra in ett antal toaletter på flera badplatser.

– Det som sker på sociala medier lockar inte fler att bli politiker. Det är svårt att få nya förtroendevalda när det innefattar sådana här saker, sade Rebecka Kristensson.

Statsvetenskaplig forskning bekräftar att trakasserier, hot och våld mot politiker är ett allvarligt och växande problem, och att kvinnliga förtroendevalda på ledande poster är extra utsatta.

– I praktiken åtnjuter kvinnor och män inte likvärdiga förutsättningar för att utöva politiska uppdrag i Sverige i dag. Det går emot våra demokratiska jämlikhetsprinciper, konstaterar forskaren Sandra Håkansson i en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS).

I en kommun kommer det gång på gång fattas beslut som kan uppfattas som feltänkta och problemskapande. Dit hör toalettfrågan. Många minns säkert att vissa markägare – under pandemin – krävde kommunala bajamajor eftersom turister vällde in i skogar. Nödiga besökare blev nämligen en sanitär olägenhet.

Även i världsberömda, men avlägsna naturområden har problemen med mänskligt avfall utvecklats till en miljö- och hälsofara - exempelvis bajset på Himalayas toppar. En sommarvarbergare som blev allvarligt magsjuk av parasiter under klättring på K2, berättade om de svåra problemen i HN.

ANNONS

Det säger sig självt att toaletter är en önskvärd serviceåtgärd som främjar både turism och natur. Och för Falkenberg – som för ett par år sedan gladdes åt utmärkelsen "Årets värt en resa" – är det pinsamt att toalett-tillgängligheten brustit från station ända ut i kustbandet.

Årets besparingsåtgärd förtjänar alltså skarp kritik.

Att alltför många Falkenbergare tar ton med fel ända är dock ett ännu större problem än bristen på toaletter. Trakasserier och hot efter indragning av toaletter är ovärdigt en stad som gärna surfar på sitt gohälliga rykte.

ANNONS