Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Varför lossnar det inte för biogasen?

Med mitt mångåriga miljöintresse har jag nästan lika länge sett biogasen som en stor möjlighet till lokal, miljövänlig energi och drivmedel. Men det har alltid varit krångel från myndigheterna och biogasförespråkare har nästan alltid fått kämpa i motvind.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är obegripligt hur svårt biogasproducenter och användare har haft, och har, det, trots att biogas borde vara det perfekta att satsa på. Biogasen kan omvandlas till el och värme, man kan driva fordon med gasen, resterna efter processen kan användas som gödning på åkrarna. Faktum är att biogasen, direkt och indirekt, bidrar till att FN:s 17 globala mål kan uppnås. Varför ska det då vara så svårt för biogasen att komma loss och växa? Produktionspremier beslutades i riksdagen 2021, men har ännu inte implementerats.

Under måndagen hade jag förmånen att få vara med när EU-parlamentariker Emma Wiesner (C) gjorde intressanta studiebesök i Halland. Ett av besöken var hos Vessige Biogas och dess ordförande Lars Paulson, Hässlås. Vessige Biogas ekonomisk förening består av ett antal lantbrukare i trakterna runt Vessige och Långås. Man rötar gödsel på anläggningen i Hässlås. Resterna används som gödning på åkrarna och gasen används både för att värma upp gårdar och tanka bilar. Småskaligt, ren energi och dessutom gödning till åkrarna. Det vore idealiskt om fler lantbrukare ville inspireras och starta liknande verksamheter.

ANNONS

Särskilt när vi måste minska användningen av den ofta ryskproducerade fossila naturgasen, inte minst på grund av kriget i Ukraina. Att få in småskalig biogas i stamledningen som går genom Halland skulle dessutom minska sårbarheten om utländsk naturgas plötsligt skulle strypas.

Danmark har varit duktigt på att subventionera och underlätta för sin biogas, men den svenska regeringen har oavsett färg varit njugg till biogas. Jag hade själv en gasbil för tio år sen men numera ser man sällan annonser för bilar som drivs på gas, det är bara elbilar som gäller. Det är onödigt att inte använda biogas som ett kompletterande drivmedel, det är rentav dumt att lägga alla ägg i samma korg. Vessige Biogas har fått bidrag för en gasmack i Lastad utanför Falkenberg och den har varit i drift ett drygt år. Nackdelen med de få biogasmackar som finns är att de ofta ligger lite ”annorlunda”, men vill man vara lokal miljövän får man nog vänja sig vid det.

Den svenska staten måste kunna underlätta för biogasen likaväl som Danmark har gjort det. Användningsområdena är flera och vinsterna för miljön nästan oändliga. När ska de svenska beslutsfattarna förstå det?

ANNONS