Katarina Erlingson: Vindkraftspengen kan bli ett stort slag i luften

Regeringens nya förslag för att kompensera kommunerna för vindkraft övertygar inte Varbergs kommunstyrelseordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 11/9. Något oväntat har regeringen presenterat ett förslag om att kompensera kommuner för landbaserad vindkraft. Möjligen har de chockerande siffrorna att sju av tio kommuner nekar etablering av vindkraft påverkat. Liksom den omfattande kritiken att regeringen bara bryr sig om kärnkraft och negligerar de flesta andra energislagen.

Två tredjedelar av aktuella vindkraftsparker på land stoppas alltså av kommunerna de är tänkta att ligga i. Det är allvarligt, särskilt som de kommuner som säger nej främst ligger i elområde 3 och 4 där behovet av ny energiproduktion är stor. Det är också kommuner som främst är styrda av samma partier som sitter i regeringen, och som historiskt varit mest negativa till vindkraft. Frågan är om det hjälper med den blygsamma betalning som regeringen tänkt kompensera kommunerna med. Tanken är att fastighetsskatten för vindkraften ska gå till kommunen vindkraftsparken ligger i, men 340 miljoner nästa år är knappast tillräckligt för att få bångstyriga kommuner att öppna armarna för den hittills förhatliga kraftformen. I Finland får kommunerna betydligt mer för att tillåta vindkraftverken inom sitt område.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M), har hittills mest lovordat kärnkraften men välkomnar regeringens besked. Hur ärligt hon menar detta är svårt att veta.

– Jag vet inte vad det skulle innebära för konkreta pengar för kommunen. Jag vet att motståndet från våra kommuninvånare är stort, säger hon till HN:

Och det är klart, om kommunens högsta ansvariga politiker låter sig ledas snarare än att leda, är det långt ifrån säkert att Varbergs kommun nöjer sig med det fåtal miljoner som kan bli aktuellt. Om kommuninvånarna hela tiden får höra att det är kärnkraft som gäller och att det är problem med vindkraft och solenergi är det begripligt att motståndet ”är stort”. Hur stort kan Stenkil knappast veta, men bland de moderata väljarna kan det säkert stämma.

I Falkenberg har den styrande majoriteten de senaste åren satt stopp för ny vindkraft. Per Svensson (S) tycker att Falkenberg har varit tillräckligt duktiga och att det är dags för andra kommuner att dra sitt strå till stacken. Frågan är om regeringsförslaget om en vindkraftspeng till kommunerna kan ställa saken i ett annat ljus för Framtid Falkenberg.

Svajigheten kring energifrågorna i Sverige lär fortsätta, även om regeringen visar en form av god vilja mot vindkraften med det otillräckliga förslaget. Att kompensera kommuner för ett av energislagen är en konstig signal när det inte omfattar andra. Teknikneutralitet är viktigt ur flera aspekter, men det verkar vara att begära för mycket av en regering som satt kärnkraften på piedestal. Vindkraftspengen blir sannolikt ett präktigt slag i luften och bara en chans för Ebba Busch (KD) och Romina Pourmohktari (L) att visa att regeringen gör något för den förhatliga vindkraften. Det kommer både kommuner och väljare att genomskåda.

ANNONS

ANNONS