Att kulturutövare utan rädsla för repressalier eller minskade intäkter har förutsättningar att skapa och ställa ut konst, scenkonst mm även om den provocerar är grundläggande i en demokrati, skriver debattören.
Att kulturutövare utan rädsla för repressalier eller minskade intäkter har förutsättningar att skapa och ställa ut konst, scenkonst mm även om den provocerar är grundläggande i en demokrati, skriver debattören. Bild: Johan Nilsson/TT

Det pågår en attack mot demokratin

Jag vill påminna Hellsborn om ett antal politiska händelser sedan den SD-styrda regeringen tagit över makten, skriver Therese Stoltz (S).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

till Erik Hellsborn (SD).

Demokratin är i fara och Socialdemokraterna är beredda att försvara den i varje talarstol, på varje debattsida och i varje stund.

Hellsborn skriver att vår oro för demokratin är överdriven och att vi borde be om ursäkt för att vi försökt skrämma väljarna. Jag vill påminna Hellsborn, som riksdagsledamot och en del av regeringsunderlaget, om ett antal politiska händelser sedan den SD-styrda regeringen tagit över makten.

– Borttagen finansiering för ideella organisationers freds- och säkerhetsarbete.

Sverige har en lång tradition av ideellt arbete och föreningsliv. Det har gjort vårt samhälle starkare och säkrare. Fram till i år har ideella organisationer fått ekonomiskt stöd för att bedriva fredsprojekt för att stärka demokratin i Sverige och utomlands.

ANNONS

– Den akademiska friheten

Förra året ändrade regeringen hur styrelseledamöter inom högskolor och universitet väljs. Något som fick kritik både från högskole- och universitetsvärlden i och utanför Sverige. Att stå upp för den akademiska friheten är en demokratifråga.

– Attacken på studieförbunden

Studieförbundens demokratiarbete begränsas. Den SD-ledda regeringen har beslutat att plocka bort en tredjedel av studieförbundens statliga finansiering. Att öka kunskap och bildning bidrar till engagerade medborgare med större förutsättningar att delta i demokratin.

– Konstnärlig frihet

Att kulturutövare utan rädsla för repressalier eller minskade intäkter har förutsättningar att skapa och ställa ut konst, scenkonst mm även om den provocerar är grundläggande i en demokrati. SD har gång på gång försökt omdefiniera begreppet armlängds avstånd och vill att politiker beslutar kulturens innehåll. Hellsborn själv försökte med detta under sin tid som kommunpolitiker då han föreslog att Varbergs kommun enbart skulle finansiera positiv konst.

– Begränsa oppositionspartiernas inkomstkällor

Sedan 50-talet har Sveriges i dag största oppositionsparti sålt lotter till sympatisörer som ett sätt att finansiera bland annat ungdomsverksamhet. SD-regeringen försöker nu begränsa den finansieringen. Det enda trovärdiga argumentet de har är att man vill begränsa oppositionens möjligheter.

Var och en av dessa frågor kanske inte låter så illa ensamt. Men det är en samlad attack på Sverige och svensk demokratis förutsättningar. Det är en attack på vanligt folks möjligheter att delta i vårt demokratiska samhälle. Så nej Erik Hellsborn, vi tänker inte be om ursäkt över att stå upp för svensk demokrati.

ANNONS

Therese Stoltz (S)

LÄS MER:Rödgröna varningar var bara struntprat

ANNONS