Att Sverige ingår i en kärnvapenallians bidrar enligt min mening till ett hot mot fred eftersom Ryssland ser Sverige som ett större hot nu än om vi står utanför Nato, tycker insändarskribenten.
Att Sverige ingår i en kärnvapenallians bidrar enligt min mening till ett hot mot fred eftersom Ryssland ser Sverige som ett större hot nu än om vi står utanför Nato, tycker insändarskribenten. Bild: Saul Loeb

Ett hot mot freden att Sverige ingår i en kärnvapenallians

Ryssland ser Sverige som ett större hot nu än om vi står utanför Nato.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|
|

Svar

på ”Tongångarna känns igen från sovjetisk propaganda”

President Eisenhower varnade för ”det militärindustriella komplexet” vid sitt avskedstal 1961. I begreppet avses en trepartskartell bestående av den militära sektorn, vapenindustrin och politiker. Den finansiella eliten inom vapenindustrin ser krig som en lönsam affär, krig ska fortgå och aldrig upphöra. Att några hundratusen människoliv, därav många barn, går till spillo räknas in som en kalkylerad och helt accepterad konsekvens.

I USA är vapenindustrin en viktig del av ekonomin och ekonomiska incitament och politiska påtryckningar leder till överdriven militarisering och militära konflikter. Att USA gärna vill se ett krig med Ryssland är ingen hemlighet. Det har framförts i flera intervjuer av politiska ledare som t ex Robert F Kennedy Jr. Även Professor Jeffrey Sachs och Douglas Macgregor som 2020 utsågs till senior rådgivare till USA:s försvarsminister har i flera intervjuer berättat om USA:s militära strategi eller snarare bristen på sådan. (I en insändare med begränsat antal tecken finns inte möjlighet att utveckla deras resonemang utan jag hänvisar till internet.) Att Sverige ingår i en kärnvapenallians bidrar enligt min mening till ett hot mot fred eftersom Ryssland ser Sverige som ett större hot nu än om vi står utanför Nato. Att tala om fredsförhandlingar med Ryssland är skandalöst enligt moderaten Tomas Tobé när vänsterpartiets toppkandidat till EU parlamentet lyfte frågan i en EU-debatt inför valet. När Ungerns premiärminister Viktor Orbán hade fräckheten att besöka Kinas, Rysslands, Ukrainas och USA:s ledare för att tala om fred var upprördheten stor bland Sveriges och Europas ledare. 1986 möttes USA:s president Ronald Reagan och Sovjets ledare Michail Gorbatjov på Island och undertecknade avtal om nedrustning – kärnvapen skulle bort från Europa. I dag leder tal om fredsförhandling och nedrustning till stor upprördhet och Orbán ska bestraffas. Fred är nu ett oönskat tillstånd enligt Sveriges och Europas politiker.

ANNONS

Pax non bellum

LÄS MER:Tongångarna känns igen från sovjetisk propaganda

ANNONS