För att möta de ökande behoven är det av stor vikt att även investera i och skyndsamt behandla ansökningar om förnybara energikällor, så som vind- och solkraft, skriver debattören.
För att möta de ökande behoven är det av stor vikt att även investera i och skyndsamt behandla ansökningar om förnybara energikällor, så som vind- och solkraft, skriver debattören. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Gärna kärnkraft men först en rejäl vindkraftspark

Om Varberg vill så ser vi Ringhals som en naturlig plats att börja utbyggnaden för att stärka energisystemet i sydvästra Sverige.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Regeringens satsning på kärnkraft är välkommen men även sol- och vindkraft behövs för att inte bromsa den gröna omställningen, skriver Västsvenska Handelskammaren.

Energiminister Ebba Busch och regeringens ambitiösa satsning på en utbyggnad av kärnkraften markerar ett stort steg för att öka energitillgången. Det kommer få stor betydelse för den gröna omställningen som är på gång hos oss i Sveriges ledande industri- och exportregion. Med målet att installera tio nya storskaliga reaktorer fram till 2045 sätter regeringen inte bara upp stora förväntningar utan även ett ansvar för att de presenterar genomtänkta förslag om en effektiv process för tillstånd, planering och byggnation.

ANNONS

Västsvenska Handelskammaren, en näringslivsorganisation med medlemmar i Västra Götaland och norra Halland, ser regeringens förslag som en viktig del av omställningen mot en konkurrenskraftig fossilfri ekonomi. Elanvändningen i Västra Götalands län förväntas dubbleras till 2030 och möjligen tredubblas till 2045. Därför är elförsörjningens uthållighet och tidsaspekt centrala faktorer. Särskilt med tanke på att regionen importerar 70% av elen som förbrukas behöver den västsvenska produktionen öka. Om Varberg vill så ser vi Ringhals som en naturlig plats att börja utbyggnaden för att stärka energisystemet i sydvästra Sverige.

Handelskammaren är försiktigt positiva, vi tror på nyttan av planerbar kärnkraft men erfarenhet från andra länder gör att vi uppmanar regeringen att vara noggranna och ta lärdom från övriga europeiska kärnkraftsprogram. Det måste finns en vaksamhet för att undvika problemen att hålla budget och tidsplan som liknande projekt har haft i Finland och Storbritannien.

Samtidigt som vi välkomnar regeringens fokus på kärnkraftsutbyggnad vill vi uppmana till att behandla energislagen likvärdigt. För att möta de ökande behoven är det av stor vikt att även investera i och skyndsamt behandla ansökningar om förnybara energikällor, så som vind- och solkraft. Flera av dessa projekt kan vara i drift och bidra till energisystemet redan runt 2030 eller till och med snabbare än så om man samordnar ansökningarna av vindkraftsparker till havs. Låt alla instanser fokusera på ett projekt i taget för att effektivisera processen. Risken finns annars att de konkurrerar om myndigheternas begränsade resurser och försenar varandra. Men med ett mått av samordning kan en park vara uppe 2027/2028 och ytterligare en 2029/2030. Det skulle var drygt fem år innan de första nya kärnkraftsreaktorerna planeras vara i full drift.

ANNONS

Vi vill se teknikneutralitet och uppmanar regeringen att överväga en omprövning av beslutet om att inte ge Svenska Kraftnät möjlighet att bygga kopplingspunkter för havsbaserad vindkraft. Att begränsa myndighetens ansvar till vattenlinjen är en onödig inskränkning när det gäller att underlätta användandet av en av våra mest lovande förnybara energiresurser.

När kärnkraften får en tydligare statlig inblandning och planering är det, som sagt, nödvändigt att processen genomförs med noga övervägande och hänsyn till lärdomar från andra europeiska länder. Sverige har inte råd med att en utbyggnad av kärnkraften blir ett Stålverk 80 eller en ny Nuon-affär. Med ett par steg bort från marknadsstyrning och en tydligare statlig inblandning i planering och hantering är vårt medskick att det sker genomtänkt, övervägt och noggrant samt att man tar höjd för eventuella maktskiften innan reaktorerna är i drift.

Johan Trouvé

vd Västsvenska Handelskammaren

ANNONS