Hur är det med kulturen i Falkenberg?

Kommunfullmäktiges beslut att avslå ett medborgarförslag om Stadshuskuben kommer att visa sig vara helt fel, anser Herman Fältström (M), kommunfullmäktigeledamot i Falkenberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Beslut togs 2005 att överlämna ansvaret för Kuben till kommunstyrelsen mot bakgrund av att kultur- och fritidsnämnden inte hade råd att fortsätta att utnyttja Stadshuskuben för konstutställningar. (Hur ska man då ha råd att finansiera driften av en ny arena om denna byggs?)

Det som anfördes om olämplig miljö, stöldrisk m m eller tillgänglighet är i mångt och mycket fel. Att tala om professionella och amatörer visar att man inte förstår vad konst är och man tar inte sitt ansvar för ett rikt kulturutbud inom kommunen på allvar. Vad är det för fel att ha en expertjury som granskar det som ska ställas ut? Det handlar helt enkelt om, liksom i idrottssammanhang, att lägga ribban på en acceptabel nivå, inte minst för att kommunen ska uppfattas som seriös inom detta område. Dessutom är det nödvändigt för ut- ställare att bli bedömda av en jury om man ska kunna föra fram utställningen som en merit för att ”utveckla sig och gå vidare”.

ANNONS

En utställning ska ge en personlig upplevelse. Den kan vara positiv och glädjande. Den kan vara tvärt om. Det som är viktigt är upplevelsen och att den ställer frågor. Vad är det som förmedlas? Men detta uppnås inte. Lennart Thams verk, det stora luftiga utrymmet som Kuben gestaltar, plottras bort med vita och svarta skärmar som förtar helheten. Palle Pernevis skulpturala smide (trappräcket) ”döljs” genom den täta placeringen av skärmar och andra ut- ställningsföremål. Detta visar på en oförståelse för vad konst är och hur den kan utnyttjas.

Ett annat bra exempel på hur konsten missbrukas i Falkenberg är de två kuberna som placerats mitt i Per Kirkebys murstensskulptur. Med sin skulptur ville Per Kirkeby fånga en förfluten epok – handel med spannmål. Själva tomrummet utgör skulpturens centrum. Och här placerar Falkenbergs museum två kuber! Det är häpnadsväckande och inte minst oförskämt mot konstnären.

Lennart Thams ambition var att inordna Falkenbergs stadshus i omgivningens skala samtidigt som huset skulle visa att det var det viktigaste i staden och att det kom från en ny tid. Inspiration till Stadshusets entréhall har arkitekten hämtat från det grekiska templet. Marmorväggarna motsvarar kolonnerna och fönstren, som sträcker sig från golv till tak, motsvarar mellanrummen mellan kolonnerna. Han ritade stolar, bord och lampor utformade som antikens fyrfat till entréhallen och fullmäktigesalen. Lennart Thams utformning av Stadshuset och dess omgivning är en av de finaste och mest genomtänkta helheterna i Falkenberg.

ANNONS

Ett medborgarförslag avvisades nyligen av en majoritet i kommunfullmäktige. Detta innehöll att pröva det framtida utnyttjandet av denna helhet genom att utreda förutsättningarna för att:

återställa Kuben till det luftiga utrymme som var Lennart Thams bärande idé

möjliggöra utställningar som ger en upplevelse

uppmuntra människor att utveckla sin kreativitet

planera för utställningar med olika målsättningar så att alla ges möjlighet att pröva sin förmåga

ta till vara den helhet som Lennart Tham skapade

återskapa det skyltfönster för Falkenberg som Lennart Tham skapade med Rådhustorget, Rådhuset och Stadshuset som en genomtänkt starkt modernistisk helhet

Det är ett beslut som för framtiden kommer att visa sig vara helt fel. Jag kommer fortsätta att driva denna fråga som en del av en ökad satsning på kultur i kommunen.

Herman Fältström

ANNONS