I det offentliga samtalet, i medias rapportering, tycks det finnas lite utrymme för fredskrav. Det är till och med så att fredsförfäktare kallas Putinkramare som en förutbestämd etikett, skriver Tomas Magnusson.
I det offentliga samtalet, i medias rapportering, tycks det finnas lite utrymme för fredskrav. Det är till och med så att fredsförfäktare kallas Putinkramare som en förutbestämd etikett, skriver Tomas Magnusson.

Krig avslutas sällan med en seger – vi måste gå andra vägar

Varje historiker vet att man börjar en process mot fred med att förhandla en vapenvila, därefter måste fredsbevarande FN-styrkor på plats som övervakar vapenvilan, och först när detta har skett kan man börja diskutera hur ett möjligt fredsslut ska se ut, skriver Tomas Magnusson.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg|

När människorna samlades till fredskongress i Varberg efter midsommaren 1915 så pågick världskriget. Ett skrämmande och hopplöst världsläge, men fredsinitiativet från Varberg ville ändå så en gnista av hopp, folkens förbrödran och fred – ett slut på kriget.

Hundra år senare genomfördes Varberg calling for peace – en hyllning och en fest till Rosenfred. Inte tänkte vi då, för bara nio år sedan, att världsläget skulle vändas till ett sånt nattsvart mörker, att kapprustningen skulle nå nya höjder och att Sverige militärutgifterär skulle vara på väg att fördubblas. Och att vi skänkt vapen till det närmaste kriget till ett värde av 57 miljarder kronor.

ANNONS

Om vi tänker tillbaka bara nio år … det som då var otänkbart är vardagsnyheter i dag. Kriget i Ukraina pågår väldigt nära oss, och kriget i Palestina uppvisar en grymhet som sällan skådats. Några av de andra krigen och väpnade konflikterna som pågår i världen idag räknar fler dödsoffer än de två krig som rapporteras i tv och tidningar.

I det offentliga samtalet, i medias rapportering, tycks det finnas lite utrymme för fredskrav. Det är till och med så att fredsförfäktare kallas Putinkramare som en förutbestämd etikett.

Men vi vet av historien att det är väldigt sällan som krig avslutas med en segrare och en förlorare. Kriget i Afghanistan pågick i 20 år, från 2001 till 2021, trots att världens mäktigaste krigsmakt USA var den ena stridande parten. Det tidigare Afghanistankriget med Sovjetunionen som krigspart pågick i tio år, från 1979 till 1989. Kriget i Vietnam pågick från 1955-1975, 20 år. Kriget i Syrien har pågått sedan 2011, i 13 år. Kriget i Yemen startade 2015, nio år i år, och FN kallar det för den värsta krigskatastrofen i världen.

Krig avslutas väldigt sällan med en seger, ens när det finns en militär övermakt, trots att det är vad militära experter i tv försöker få oss att tro. Vi måste tänka andra vägar.

ANNONS

Därför är det rätt att kräva stopp för kriget i Ukraina, stopp för kriget i Palestina, och stopp för de andra pågående krigen. Och varje historiker vet att man börjar en process mot fred med att förhandla en vapenvila, därefter måste fredsbevarande FN-styrkor på plats som övervakar vapenvilan, och först när detta har skett kan man börja diskutera hur ett möjligt fredsslut ska se ut – det är vägen framåt i Ukraina, och det är också enda lösningen för att nå en bestående fred mellan israeler och palestinier i Israel och Palestina. Det var så kriget i Bosnien avslutades: vapenvila, fredsbevarande styrkor, fredsförhandlingar. Så småningom återuppbyggnad, fortsatt övervakad fred och dömda krigsbrottslingar.

Initiativet från Varbergs fredsförening i juni 1915, sex män och en kvinna i styrelsen, var at samla fredsbudskap från människor, för att presenteras på konferensens sista dag och sedan sända dem vidare till statsmännen för att stoppa det pågående kriget i Europa, världskriget, det som vi så småningom fick lära oss att kalla det första världskriget.

Vilka relevanta fredsbudskap finns det för att stoppa krig idag? Hur ska vi undvika ett tredje världskrig utan krav på fred? Vad skulle vara ditt fredsbudskap?

Tomas Magnusson

ANNONS