S/MP-regeringen ändrade inte beslutet om att det skulle vara tillåtet att bygga nya kärnreaktorer i Sverige när de satt i regeringen tillsammans mellan 2014 och 2021, skriver insändarskribenten.
S/MP-regeringen ändrade inte beslutet om att det skulle vara tillåtet att bygga nya kärnreaktorer i Sverige när de satt i regeringen tillsammans mellan 2014 och 2021, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Mytspridning och lögner om kärnkraft

S/MP-regeringen ändrade inte beslutet om att det skulle vara tillåtet att bygga nya kärnreaktorer i Sverige när de satt i regeringen tillsammans mellan 2014 och 2021.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Miljöpartiet saboterade kärnkraften, inte marknaden”

I en insändare från Erik Hellsborn (SD) får vi ännu en gång ta del av diverse försök till mytspridning och lögner om kärnkraften och vår svenska elproduktion.

Hellsborn skriver “Efter att de rödgröna vunnit valet 2014 rev man upp ett tidigare beslut om att tillåta byggnation av ny kärnkraft”. Detta är lögn! S/MP-regeringen ändrade inte beslutet om att det skulle vara tillåtet att bygga nya kärnreaktorer i Sverige när de satt i regeringen tillsammans mellan 2014 och 2021. Detta beslut, som tillät byggandet av nya kärnreaktorer, fattades av Alliansregeringen under deras första mandatperiod, och har förblivit oförändrat även under senare regeringar, inklusive den som leddes av S i koalition med MP. Punkt!

ANNONS

Vidare för Hellsborn ett resonemang om att vår svenska energiförsörjning idag är ”ett elände” och något som de så kallade. Tidöpartierna försöker rätta till. Detta är också en del av mytspridningen med hjälp av lögner och påhitt.

Sanningen är att den svenska energiförsörningen (elproduktionen) stadigt ökat och fått större och större marginaler under de senaste decennierna. 2010 och tidigare hade vi mycket ofta år med nettounderskott i elproduktionen eller bara små överskott. Från 2011 har vi bara haft år med nettoöverskott och detta visar en ökande trend, se diagram 1.

Förr i tiden var Sverige väldigt beroende av nettoimport av elenergi från våra grannländer. Det kunde ofta handla om hälften och betydligt mer av årets timmar som vår egen produktion inte motsvarade elanvändningen. Nu däremot ser vi en trend där detta behov av nettoimport minskat till några enstaka procent av tiden. 2002 till exempel behövdes nettoimport under 7903 timmar av årets 8760 timmar, alltså under ungefär 90 procent av tiden. Förra året var behovet nere i 90 timmar, ungefär 1procent av tiden, se diagram 2.

Det är slutligen så att World Energy Council nu tre år i rad (2021, 2022 och 2023) rankat det svenska energisystemet som nummer ett i hela världen. Lögner och mytspridningsförsök motsägs av fakta och verklighet!

ANNONS

Glenn Wahle

LÄS MER:Miljöpartiet saboterade kärnkraften, inte marknaden

ANNONS